Kultura

„Vinčanska žena-mit, boginja, majka“ u Galeriji Sinagoga

„Vinčanska žena – mit, boginja, majka“ naziv je izložbe koja će biti otvorena u petak 21. februara u 13 časova u Galeriji Sinagoga u Nišu.

Autori izložbe su arheolog Tatjana Trajković Filipović kustos Narodnog muzeja Niš, arheolog Julka Кuzmanović Cvetković muzejska savetnica Narodnog muzeja Toplice u Prokuplju, istoričar Aleksandar Nikezić iz Centra za kulturu Aleksinac i arheolog Petar Milojević iz Arheološkog instituta u Beogradu.

Reč je o projektu koji realizuju četiri institucije kulture, dva regionalna muzeja – niški i prokupački, kao i Zavičajni muzej Župe u Aleksandrovcu i Кulturni centar u Aleksincu sa svojom arheološkom zbirkom.

Foto: S.P. Narodni muzej Toplice u Prokuplju

Ovo je jedna vredna postavka koja će publiku upoznati sa društvenim, privrednim, kultnim i estetskim obeležjima i težnjama neolitske populacije koja je, pre više od 6000 godina, naseljavala centralnu oblast Balkana. Fokus izložbe je žena koja je bila i domaćica i majka, ali i tada kao i danas, volela je da izgleda lepo, što dokazuju arheološki fragmenti nakita nađenog na različitim lokalitetima u Srbiji“, otkriva Tanja Trajković Filipović.

Vinčanci su se bavili poljoprivredom, izradom nameštaja, posuđa, oruđa, oružja, trgovinom, svime što je moglo da obezbedi dobar život. Bavili su se i rudarstvom, topili su bakar, koji je u neolitu bio toliko skup i redak da se od njega nije pravio alat, nego isključivo nakit.

Foto: S.P. Narodni muzej Toplice u Prokuplju

Ogrlice od jelenih zuba, narukvice od spondilus školjke, prstenje, privezaka, ukrasne šnale za kosu i kaiševe, delovi pokućstva, samo su neki od nalaza koji čine ovu vrednu postavku.

Ukupno je 359 predmeta figuralne i zoomorfne plastike, odnosno male životinjice koje su nošene kao amajlije ili su imale neku drugu vrstu namene prilikom vršenja određenih kultnih obreda vinčanske zajednice. Postavka sadrži minijaturne posude i žrtvenike koji su/korišćeni u raznim obredima, ali i u domaćinstvu, za začine, pa možda i za kreme koje su koristile vinčanske žene. Predstavićemo amulete, predmete od različitih materijala koji štite od raznih zala, nešto poput amajlije. Predmeti koji ilustruju život žene u praistoriji su iz Niškog muzeja, Prokupačkog muzeja, iz zbirke Aleksinačkog centra za kulturu, a iz muzeja iz Aleksandrovca župskog stigla je monumentalna figurina pronađena prošle godine“, otkriva Tanja.

Foto: S.P. Narodni muzej Toplice u Prokuplju

Izrada praktičnih i korisnih predmeta u vinčanskoj kulturi sezala je do neverovatnog umetničkog izražavanja kroz izradu figura kojima je iskazano sve što je okruživalo neolitskog čoveka, pa i njegovo poimanje samog njegovog života i duboki religiozni odnos prema prirodi. Sve to je sadržano u arheološkim fragmentima nađenih na području Aleksandrovačke Župe, Toplice i drugim praistorijskim nalazištima, koji će biti predstavljeni na izložbi.

Kuriozitet izložbe je program njenog otvaranja koji će oživeti sva čula posetilaca. Od vizuelnog, gde će dominantno mesto imati skulpture vrhunske umetnosti vinčanske kulture, preko mogućnosti da se proba praistorijska hrana pripremljena po originalnim recepturama stručnjaka za arheobotaniku Aleksandra Medovića, do muzike koju je specijalno za ovu priliku komponovao profesor Boriovoje Mladenović, dugogodišnji direktor niške Muzičke škole“, otkriva Tanja Filipović.

Foto: S.P. Narodni muzej Toplice u Prokuplju

Izložbu prati Monografija „Poznoneolitska i ranoneolitska fuguralna plastika iz severnih oblasti centralnog Balkana“, na čijoj izradi su, pored autorskog tima izložbe, radile i Jelena Milojević, Magdalena Selaković kao i Sanja Crnobrnja Кrasić.

Posebna poslastica na otvaranju izložbe biće revija odevnih predmeta praistorijskih žena.

Foto: S.P. Narodni muzej Toplice u Prokuplju

Izložba će biti otvorena do kraja marta 2020. godine, a u toku njenog trajanja biće organizovane radionice za decu, osmišljene od autora izložbe i muzejskog edukatora. Radno vreme Galerije Sinagoga je od utorka do petka od 10 do 16 sati, vikendom od 10 do 15 sati, a ponedeljkom je zatvorena za posetioce. Ulaz je slobodan.

Foto: S.P. Narodni muzej Toplice u Prokuplju

Izložba predstavlja završnicu projekta Narodnog muzeja Niš koji je sa 528.000 dinara prošle godine podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Izložbu će, kako je najavljeno otvoriti Danijela Vanušić, zamenica ministra kulture.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com