Lica Niša

Vilina plaža na Nišavi

Dok smo ležale na asuri u sred divljeg rastinja na obali reke Nišave moja sestra Sanja je smislila savršenu ideju: “Ovaj deo obale još uvek nije uređen i ima brežuljkastu konfiguraciju. Zar ne bi bilo fantastično da imamo ovde jednu pravu plažu sa šljunkom i peskom, ležaljkama i barom?

Pogledala sam interesantan prirodan predeo koji se nalazio odmah do pešačkog mosta i koji je prestavljao jednu pravu prirodnu oazu. Sa druge strane reke nekoliko penzionera je pokušavalo da se opruži na stepeništu koje je tako loše projektovano da nije dozvoljavalo ljudima ni da pristojno sede na njemu a kamoli da se opruže.

Pomerila sam stopala iz divljeg rastinja na asuru u strahu da me ne ujede neka buba i predamnom je bager već razčišćavao teren. Zlatni pesak i sitan šljunak su vrlo brzo prekrili predeo između brežuljaka a iznenada su se pojavili i tereni za odbojku i kafići slični onim na grčkim plažama.

Pošto je predeo u blagoj udolini u blizini pešačkog mosta stvorilo se i stepenište koje je vodilo do asfaltiranog prilaza. Čak i da dođe do gužve i buke ona ne bi ometala obližnje kuće zbog prirodne konfiguracije terena. Plaža je okrenuta prema jugu i nema nikavih prepreka koje bi pravile senke po njoj u poslepodnevnim časovima. Ovde postoji čak i dovoljno mesta za parking. Predeo je prirodan i a nalazi se izmedju dva najnaseljenija naselja u gradu Bulevara i Durlana.

Plaža je svakog dana postajala sve interesantnija i sadržajnija. Dobila je dodatno zimzeleno drveće po brežuljcima i par mobilnih toaleta. Tu se stvorio urbani mobilijar koji se sastojao od zaštićenog popločanog dela za logorsku vatru i klupa koja bi mogle da se koriste kao ležaljke. Ljudi iz svih delova grada su dolazili da uživaju u prelepom ambijentu.

Niš se nekada zvao Vilin grad a ova plaža je dobila i svoje ime Vilina Plaža.

Ovo je priča o nastanku ideje koju su sestre Sanja Petković Simović i Ivana Petković prijavile na javni konkurs SBB u kome nudilo oko 80.000 evra za dobru ideju koja bi doprinela zajednici. Ideja o Vilinoj plaži je ušla u uži izbor međutim ona nije pobedila.

Ovo neće sprečiti dve sestre koje su prijavile ideju da nastave da rade na njenoj realizaciji. One ovim putem pozivaju sve one kojima se ideja dopada da doprinesu projektu.

Biće potrebna pomoć i pojedinaca i grada na stvaranju gradske Viline plaže. Toliko je građana koji nisu u mogućnosti da odu na more a eto jedna plaža može da pruži ne samo jedno novo mesto za socijalizaciju već jednu novu nadu u gradu da je ostvarenje lepih ideja ipak moguće

Autor:
Ivana Petković

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com