Region

Vikend duhovnosti, istorije i kulture

Hor „Branko“ na osveštenju zvona manastira Svetog Nikole u Кuršumliji i hrama Preobraženja Gospodnjeg u Prolom Banji. U Kuršumliji i Prolom Banji boravio je i patrijarh srpski Irinej.

 

Patrijarh je služio Večernju službu i osveštenje zvona manstira Svetog Nikole 3. oktobra. U nedelju 4. oktobra, Njagova Svetost osveštao je hram Preobraženja Gospodnjeg u Prolom Banji, koji se nalazi iznad mosta, koji nosi njegovo ime.

Pored Episkopa niškog G.G. Arsenija, Vladike tiomočkog G.G. Ilariona, kao i sveštenstva Eparhije niške, ove svečane događaje je uveličao svojim pojanjem i hor NCPD „Branko“ iz Niša.

Foto: Z.S.

Hor NCPD „Branko“ iz Niša učestvovao je tokom vikenda svojim pojanjem i sasluženjem na Večernjoj službi i osveštenju zvona manastira Svetog Nikole, zadužbine Stefana Nemanje u Кuršumliji i na Arhijerejskoj liturgiji povodom osveštanja hrama Preobraženja Gospodnjeg u Prolom Banji.

Jedna od najstarijih zadužbina velikog župana Stefana Nemanje, manastir Sv. Nikola izgledao je veličanstveno sve do velike seobe Srba 1690. godine, kada počinje njegovo rušenje. Rušenje manastira se nastavlja i tokom oslobodilačkih ratova (1876-1878), vojska je od crkvenog materijala zidala pekare i druge vojne zgrade.

Radovi na otkopavanju, zaštiti i uređenju spomenika vršeni su od 1910. do 2003. godine sa prekidima, da bi obnova severne kule uspešno završeni pre izvesnog vremna.

Foto: Z.S.

Opština Кuršumlija i kompanija AD “Planinka” obezbedili su 12 miliona dinara za obnovu severne kule i manastirskog kompleksa.

Radovi na obnovi severne kule započeti prošle godine uspešno su završeni.

Njagova Svetost je služio čin Velikog osvećenja hrama Preobraženja Gospodnjeg u Prolom Banji, uz sasluživanje vladike Ilariona, niškog Arsenija, arhimandrita Serafima, igumana manastira Sukovo, kao i protojereja-stavrofora Milutina Timotijevića, rektora niške Bogoslovije „Svetih Кirila i Metodija“.

Radovan Račević AD „Planinka“ nagrađen najvišim priznanjem Eparhije niške, Ordenom Svetog Romana Đuniškog 1. stepena. Raičević je prethodnog dana odlikovan najvišim priznanjem naše Crkve, Ordenom Svetog Save 1. stepena.

Foto: Z.S.

Najviše priznanje Eparhije niške za izradu projekta hrama u Prolom Banji dobili su Jovan i gospođa Jelena Mandić arhitekte iz Niša.

Na kraju prelepog vikenda, vladike Arsenije i Ilirion, otac-rektor Milutin Timotijević, prota Branko Cincarević, članovi hora „branko“ sa dirigentom Sarom Cincarević, obišli su ostatke manastira Presvete Bogorodice kraj Кuršumlije, jednu od dve najstarije svetinje Velikog Župana Stefana Nemanje u kome je do kraja života boravila majka Svetog Save, monahinja Anastasija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button