DruštvoSport

Vežbe sa osobama sa invaliditetom u praksi

Asocijacija adaptivnog plivanja Srbija (ADAPTS) je od 25. do 27. oktobra upešno realizovala trening mobilinost u okviru projekta Social care for Physical Improvement, koji je odobren u okviru Erazmus projekata strateških partnerstava razvoja mladih.

Cilj samog projekta je omogućiti mladim ljudima da steknu znanja iz oblasti sporta i fizičkog vežbanja osoba sa invaliditetom koja su primenjiva u praksi. Na taj način polaznici treninga stiču nova dodatna znanja, van redovnog školovanja, što im omogućuje da postanu konkuretniji na tržištu rada i da imaju veću šansu za zaposlenje.

Trening mobilnost u Nišu trajao je tri dana i omogućio je učesnicima da steknu znanja iz plivanja za osobe sa invaliditetom i golbala.

 “Prvog dana održana su teorijska predavanja i praktične vežbe na  bazenu sportskog centra „Čair“, koje su imale za cilj prezentaciju Halliwick metode koja omogućuje osobama sa težim oblicima invaliditeta da nauče da plivaju na najefikasniji i najsigurniji način”, objašnjava profesor dr  Bojan Jorgić ,koordinator samog projekta.

“Drugog dana fokus je bio na paraolimpijskom plivanju. Na teorijskom delu predavanja objašnjena su pravila i klasifikacija plivača sa invaliditetom. Na samom bazenu plivači sa invaliditetom su demostrirali svoje tehnike plivanja i objašnjenja je moguća modifikacija u odnosu na vrstu invaliditeta, a sa ciljem postizanja što boljih takmičarskih rezultata.  Trećeg dana održano je teorijsko predavanje na temu Golbala, jednog od najpopularnijih sportova za slepe osobe. Pored toga izvedena je i praktična demonstracijau maloj hali sportskog centra „Čair“ sa naglaskom na tehničke i taktičke elemente igre u napadu i odbrani”, kaže  Jorgić.

Na treningu mobilnosti učestvovala su po dva predstavnika iz partnerskih organizacija, Champions factory iz Velike Britanije, Efektas Group iz Litvanije i BASD iz Bugarske. Pored njih, polaznici treninga mobilnosti bili su studenti Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, zatim   studenti Departmana za psihologiju na Filozofskom fakultetu, Univerziteta u Nišu, volonteri Gradskog udruženja za pomoć osobama sa autizmom, treneri i sportisti sa invaliditetom.

“Ovaj trening nam omogućava da steknemo znanja kako da naučimo osobu sa invaliditetom da pliva i da bude samostalna u vodi. Sertifikat koji sam dobila, obogatiće moju profesionalnu biografiju i nadam se da će mi biti od koristi kada budem konkurisala za neki posao”, kaže studenkinja Anja Lazić jedana od polaznica treninga.

Jedan od značaja ovakvih  mobilnosti jeste i upoznavanje različitih kultura i međusobna socijalizacija i druženje mladih.

“Ovo je potpuno drugačija kultura življenja u odnosu na onu iz koje mi dolazimo, ali je lepo istraživati i upoznati nove ljude i steći prijateljstva”, ističe  Joel Fowler iz Velike Britanije.

Predstavnici ADAPTSA ističu da će i dalje raditi na promociji i razvoju adaptivnog fizičkog vežbanja.

“Želimo da što više osoba sa invaliditetom ne samo u Nišu već i u celoj Srbiji bude uključeno u fizičke aktivnosti i na taj način poboljša svoje psihofizičko stanje i da kroz sport postanu vidljiviji u društvu. Takođe, želimo da mladim ljudima koj žele da steknu znanja iz oblasti adaptivnog fizičko vežbanja i da se u tom polju usavršavaju, to i omogućimo kroz organizaciju ovakvih trening mobilnosti i seminara”, ističe Bojan Jorgić.

ADAPTS već godinama, praktično od svog osnivanja 2012. godine organizuje seminare, a početak međunarodne saradnje u okviru Erazmus projekata ukazuje da smo postali poznati po svom radu i izvan granica naše zemlje, kaže profesor dr  Marko Aleksandrović.

Završni sastanak u okviru ovog projekta biće održan aprila 2020. godine u Litvaniji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com