Društvo

VETERANI razjedinjeni i zaboravljeni od države

Veterani ratova sa čitave teritorije Srbije imaju uglavnom iste probleme.

Uvek razjedinjeni teško uspevaju da ostvare svoja prava, kažu oni.

Upravo problem boraca koji su podeljeni u nekoliko kolona, pokušali su da reše na način da svi sednu za sto i formiraju krovnu organizaciju. I to im nije tek tako pošlo za rukom jer je na sastanak koji je zakazan u Nišu došlo manje ljudi nego što su organizatori očekivali.

Jedan od glavnim problema ističu borci je taj što Zakon o veteranima već godinama čeka na razmatranje, bez ikakve najave da će ikada biti usvojen.

Željko Vukelić predsednik Udruženja boraca oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije ističe da je najbitnije doneti Zakon o veteranima koji bi olakšao fukcionisanje ne samo udruženja boraca, već će mnogima biti olakšan život.

“Država nema interesa da okupi veterane u jednu organizaciju kao u mnogim drugim zemljama, mi smo potpuno jednaki sa udruženjima za brigu ptica i ne razlikujemo se od njih”, kaže Vukelić.

Borba koja ne prestaje je borba oko izjednačavanja prava boraca po pitanju ratnih dnevnica, kaže Dejan Milošević predsednik Udruženja “Gvozdeni puk”.

Veterani iz čitave Srbije umorni su od borbe da od države dobiju nešto što su kako kažu zaslužili.

“Očekivali smo veći broj veterana danas na ovom sastanku, ali mnogi od boraca jednostavno nemaju novac da dođu jer su na ivici egzistencije”, rekao je Rodoljub Vukovići iz niškog Udruženja za zaštitu boraca.

Samo u Nišu ima preko 14 hiljada boraca dok se za čitavu teritoriju Srbije pominje brojka od preko 30 hiljada ratnih veterana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com