Ekonomija

Vesić: Početak izgradnje železničke obilaznice oko Niša do juna – “otkočio taj projekat koji je stajao skoro pet godina”

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas u Nišu da će 5. aprila biti otvoren tender za izgradnju železničke obilaznice oko tog grada.

Kako je kazao, “sve će učiniti” kako bi radovi krenuli do početka juna. Prema njegovim rečima projekat je vredan 150 miliona evra i sredstva su obezbeđena u državnom budžetu. Kazao je i da je “u stalnoj komunikaciji sa Evropskom investicionom bankom koja daje novac”.

“To kažem jer je i ovde u Nišu bilo poziva da EU ukine finansiranje Srbiji, a to bi značilo da nema ni obilaznice”, kazao je Vesić.

Prema njegovim rečima izgradnja obilaznice trajaće 1.000 dana, odnosno nešto manje od tri godine i rešiće dugogodišnji problem stanovnika Niša. Podsetio je da je u toku rekonstrukcija 23 kilometara pruge Niš-Brestovac, te da je prošle nedelje izdata građevinska dozvola za rekonstrukciju 12,4 kilometra pruge Niš-Dimitrovgrad. Kazao je da se ta pruga rekonstruiše po planu, i izrazio zadovljstvo što je, kako je naveo, “otkočio taj projekat koji je stajao skoro pet godina”.

Početkom decembra, dodao je Vesić očekuje se početak radova na rekonstrukciji brze pruge Beograd-Niš za brzine od 200 kilometara na sat. Ta pruga, kako je kazao, će omogućiti da se od Beograda do Niša stiže za 100 minuta.

Vesić, v. d. direktora “Aerodroma Srbije” Mihajlo Zdravković i direktor kompanije “Šandong Internešnal” (China Shandong International Economic and Tehnical Cooperation Group) Son vu Džun potpisali su danas u Nišu ugovor o izgradnji internih saobraćajnicau okviru kompleksa aerodroma “Konstantin Veliki”.

Ugovori se odnosi i na izgradnju pratećih hidrotehničkih, elektroenegetskih i telekomunikacionih instalacija u okviru tog kompleksa aerodroma. Ugovor je vredan 16 miliona evra i trebalo bi da bude završen do 1. jula.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

5 Komentara

  1. S obzirom da u Nisu zivi, ogromna vecina naivnog glasaca nenarodne vlasti, ovo je vest, za njih. Dr. MILICU, vreme je za obeladonjivanje saradnika, da bi lokal patriotska prica pocela da se siri, medju onima, koji nisu zagadjeni i koji ne veruju u lazna, visegodisnja, predizborna obećanja!

  2. Ljudi
    Da li ste svesni
    Da se o toj temi prica vec godinama.
    Da li znate da nam voz Beograd Skoplje ne funkcionise sigurno 10 godina.
    STRASNO
    Ljudi iz ,”Srbija voz” tvrde kako je najbitnija oruga Beograd Novi Sad.
    Nemojte vise zapostavljati ono sto je jako bitno.
    Ali ocigledno da i ne nameravaju da se tome posvete.
    Ali i postuje ona izreka “OBECANJE LUDOM RADOVANJE”

  3. Presporo! Ovo mora brže, do 2027.mogu sve pruge u Srbiji da se obnove i nabave kompozicije propisane po EU standardu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com