Sport

Veliki broj rodbine i prijatelja na godišnjem pomenu Draganu Panteliću (FOTO)

Rodbina i prijatelji Dragana Pantelića, okupili su se danas na godišnjem pomenu Draganu Panteliću, proslavaljenom Jugoslovenskom golmanu. Pomenu je prisustvovao i hrvatski fudbalski as Ivan Gudelj sa kojim je Pantelić igrao u reprezentaciji, a koji ovih dana boravi u Nišu.

Gudelj je kao kapiten sa Pantelićem igrao u reprezentaciji Jugoslavije. Zajedničko im je i to da su i jedan i drugi dobili nagradu za životno delo na festivalu sportskog filma na Zlatiboru 2021.

Ivan Gudelj sa Pantinim ćerkama; Karolina, Milica, Andjela i Iva

Na prvoj godišnjici smrti prisustvovao je i producent Oliver Paunović koji je kroz dokumentarni film “Broj 1” o Draganu Panteliću sačuvao ovog proslavljenog fudbalera od zaborava. Paunović je podneo i inicijativu da jedna ulica u Nišu ponese ime po legendarnom Panti.

Oliver Paunović producent filma “Broj 1” o Draganu Panteliću na godišnji pomen sa Pantinim ćerkama

Pantelić je preminuo 20. oktobra 2021. godine u Univerzitetskom kliničkom centru u Nišu.

Ono što ga je izdvojilo od ostalih jeste njegovo izvođenje penala preko kojih je neumoljivo tresao mreže kolega na drugoj strani. Bio redovan izvođač jedanaesteraca i slobodnih udaraca, pa se zbog toga smatra jednim od najuspešnijih golmana na svetu. Ukupno je postigao 29 golova, a jednom prilikom čak het-trik za Radnički protiv Čelika. Time je postao prvi jugoslovenski golman u istoriji koji je postigao tri gola na jednoj zvaničnoj utakmici.

Za Radnički je branio od 1971. do 1981. godine, a za to vreme je upisao 421 utakmicu i postigao 23 gola. Za Radnički je 12 puta branio i u sezoni 1984/85 i postigao jedan gol. Na prvenstvenoj utakmici u Nišu, Radnički-Velež (1:0) tada jednom od najboljih golmana Enveru Mariću dao je gol degažirajući loptu iz svog šesnaesterca.

Branio je još za Bordo, Grafičar, Lešnicu i Timok. Uz osam utakmica za olimpijsku reprezentaciju, odigrao je 19 mečeva za najbolju selekciju Jugoslavije. Postigao je i dva gola iz penala. Igrao je četiri puta u raznim selekcijama Evrope i sveta. Bio je predsednik FK Radnički Niš (1997-2001).

Pogledajte više zanimljivih informacija koje su vezana za dinamičan život najboljeg golgetera među čuvarima mreža. Film „Broj 1“ snimila je City Grupa.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com