Stari Niš

Velika gimnazija u VAROŠI NIŠKOJ

* Ukazom kneza Milana Obrenovića, odlukom Vlade Srbije i naredbom Ministarstva prosvete i crkvenih dela 1878. godine počela je da radi prva niška gimnazija …

Pod Turcima učmali Niš, po oslobođenju 1878. godine počeo je brzo da se menja.

“Takvog pokreta, takvog preobražaja i živost ne vide Niš ni za sto godina Turske vladavine kao za ovo nekoliko meseci od kako naša vojska posede Niš”, zapisao je Sreten Popović.

Stara zgrada gimnazije u Jeronimovoj

Potiskuju se stare navike, a prodire srpski duh. Knez oslobodilac i Narodna skupština predodredili su da Niš bude “veliko i snažno središte srpsko” odakle će se u novooslobođene krajeve “uvoditi građanska kultura, državni red i narodna prosveta”.

Počinju da rade prve državne institucije i nadleštva, osnivaju se banke, živnulo je zanatstvo i radionice, moderna trgovina. A za sve to, potrebni su školovani ljudi. Razumljivo je, zato, što su sve te brze promene koje su zahvatile grad i potrebe vremena bile značajne za odluku da se u Nišu otvori gimnazija.

Gimnazija 30-tih god XX veka

Svesna značaja obrazovanja, Narodna skupština je rešila, a knez Milan odobrio “240.000 groša poreskih radi otvaranja i izdržavanja nižih i viših škola u oslobođenim predela Srbije”.

A 27. septembra 1878. godine, pod brojem 4548 kako je zavedeno u Kancelariji Ministarstva prosvete i crkvenih dela, obznanjeno je:

“Vlada njegovog veličanstva, odlučila je da se u varoši Niš otvori jedna velika gimnazija. Prvi razred otpočeće raditi još ove školske godine, počinjući od 1. oktobra. Ovo se obznanjuje narodu oslobođenih predela radi znanja i upravljanja”.

Početak u privatnoj kući

ulica Stambol kapija između dva rata

U Nišu su odmah počele pripreme za otvaranje prve škole. Pronađena je i “… određena jedna mala privatna zgrada nekog bega Đokovlije za početak rada Gimnazije (tzv Žuta Gimnazija u Milentijevoj ulici).

Bolja zgrada, izgleda, u to vreme i nije mogla da se nađe, a nije bilo ni opreme ni učila. Roditelji budućih đaka i građani, davali su svoje skromne priloge, po neku stoličicu, klupu, peć i slično, da nekako počne rad i da se prva zima prebrodi – zapisao je hroničar ove škole i dugogodišnji direktor Radivoje Petković.

“Počeli su i da pristižu i prvi profesori – beleži hroničar Radivoje Petković. Prvo je došao Svetozar Atanacković, predavač, zatim Dimitrije Aleksijević, suplent i zastupnik direktora, i Milan Jevtić, predavač. “

Dopunska nastava za srpski jezik

Od 1. oktobra do 13. novembra upisano je 48 učenika u dva odeljenja prvog razreda. Prvi učenici Velike gimnazije učili su, zapisano je: crkvenu istoriju, srpski jezik, geografiju, aritmetiku, minerologiju, crtanje i krasnopis.

Stevan Sremac

Ministarstvo prosvete je za prvu školsku godinu odobrilo i raspored predmeta “s’ tim da se uzme koji čas više iz srpskog jezika, jer u Nišu se mnogo odstupalo u govoru od čistog srpskog književnog jezika da bi se poboljšalo pismeno i usmeno izražavanje učenika.

Ministarstvo prosvete je tom prilikom ukazalo i na veliki značaj srpskog jezika i književnosti:

“Poznata je stvar u pedagoškom svetu da nastavi maternjeg jezika pripada prvo mesto među svim nastavnim predmetima. To ugledno mesto maternji jezik ne zauzima samo po svojoj naučnoj vrednosti nego isto tako i po svojoj naučnoj vrednosti nego isto tako i po svojem velikom značaju u narodnom životu …. da maternjim jezikom neguje belege … narodne celine i jedinstva …”

Priredio na stranici:
Novaković Milan

Izvor:
Niški Vesnik
Enciklopedija Niša

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com