Stari Niš

Velika gimnazija u VAROŠI NIŠKOJ – Profesor Sremac i plejada niških intelektualaca

I u skromnim uslovima škola se razvijala, povećavao se broj učenika i nastavnika. U Niš je stigao 1879. godine i Stevan Sremac. Gimnazija je tada imala tri razreda i tri nastavnika. Sremac se posvećuje školi naročito kada je počeo da predaje srpski jezik i istoriju a nešto kasnije, sa velikim uspehom, i ” literalne oblike “.

Stevan Sremac

Sposoban profesor ostvaruje veliki uticaj na svoje učenike a o njegovim predavanjima, s poštovanjem, se priča u gradu.

On u školskom izveštaju zapisuje: “Mesni govor se razlikuje od jezika kojim se služimo u školi i književnosti. Osnovna škola, bar do sada, malo je učinila da se jezik učenika popravi i obogati”.

“I u školi i van škole Sremac se ponaša kao prosvetitelj” – kaže profesor Živorad Petrović. Škola nije imala biblioteku, ali on prikuplja knjige i savetuje učenike na čitanje, učestvuje u osnivanju gradske čitaonice 1879. godine, priključuje se osnivačima niškog pozorišta “Sinđelić” i pevačke družine “Branko”, zalaže se za rad gimnazijske literarne družine, beleži život i slike Niša koje će kasnije pretočiti u poznata književna dela (Ivkova slava, Zona Zamfirova).

Stanislav Binički

Iz ove gimnazije izašla je i plejada niških intelektualaca koji su posle školovanja u njoj nastavljali “velike škole” u Beogradu, Beču, Pragu i postali poznata i priznata imena struke, prosvete, nauke, vlasti, diplomatije, književnosti … Učenici ove gimnazije i članovi literalne družine “Njegoš” bili su i Stanislav Binički, kompozitor, a prve radove su tu objavili i Ljubomir Simović, Vladislav Petković – Dis, Borisav Stanković i dalje, u beskrajnom nizu dragulja naše umetnosti i kulturnog života, među kojima Branko Miljković i Gordana Todorović, pedesetih godina prošlog veka, i mnogi drugi ……

Pare za građenje iz “Menafi sanduka”

U vreme kada je Stevan Sremac došao u Niš 1879. godine niška gimnazija je bila “u tri kuće sa dva dvorišta, koja su zidom razdvojena” zapisano je u školskom izveštaju.

Bora Stanković

Broj đaka se svake godine uvećavao, pa i broj profesora. Prostor u kome je škola radila bio je sve veći problem. Grad nije imao para za novu školsku zgradu iako se o tome dosta govorilo.

Ljubomir Simović

Time se 1909. godine bavila i Narodna skupština Kraljevine Srbije, pa je iz posebnog fonda dala 240.000 dinara za izgradnju nove zgrade gimnazije. Sredstva ovog fonda, poticala su iz nekadašnje opštinske kase poznate kao “Menafi sanduk” koju je osnovao niški Midhad paša još 1864. godine. On je razrezao dodatnu dažbinu Nišlijama, pa su se za 8 godina u kasi nakupila znatna sredstva koja su pozajmljivana i Hrišćanima i Muslimanima.

Branko Miljković
Vladislav Petković Dis

Po oslobođenju od Turaka u ovom “sanduku” ostalo je dosta para, pa su ih Uprava fonda i Narodna skupština vratile Nišlijama namenivši ih izgradnji gimnazije.

 

Mnoge teškoće za graditelje

Gordana Todorović

Zgradu Gimnazije, na mestu gde je ona i danas, projektovao je arhitekta iz Beograda Milorad Ruvidić, a počeo je da je gradi preduzimač Nikola Viktorović.

Svečano osvećenje temelja bilo je 20. maja 1912. godine a gradnja je trajala sve do Prvog svetskog rata. Nedovršena zgrada u toku rata služila je za vojnu bolnicu, najpre srpsku, pa okupatorsku austrougarsku, a kad se rat završio za bolnicu engleske vojne misije.

Mithad paša, zaslužan za stvaranje gore navedenog Menafi sanduka

U proleće 1919. godine, opremljeno je deset učionica i tri kancelarije i tek tada su se u nju uselili gimnazijalci. Ali, 5. oktobra 1920. godine izbio je veliki požar, izgoreli su krov i stolarija na spratu. Gimnazijalci su morali da se presele u gardijsku kasarnu ( kod Šivare ). Najzad, posle deset godina, u leto 1922. godine završena je ova, i danas reprezentativna zgrada niške gimnazije.

Priredio na stranici:
Novaković Milan

Izvor:
Niški Vesnik
Enciklopedija Niša

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com