Društvo

Većina niških ugostitelja NEĆE OTVORITI lokale

Većina vlasnika ugostiteljskih objekata u Nišu, slaže se u tome da sutra neće otvoriti svoje objekte, potvrdio je za Niške Vesti Bojan Mitić, predsednik Udruženje Ugostitelja Niša.

U gradu na Nišavi posluje oko 550 privrednika koji se bave ugostiteljstvom, a procena je da oni ukupno upošljavaju i više od četiri hiljade radnika. Jedino udruženje koje okuplja vlasnike ugostiteljskih objekata donelo je saopštenje koje nije obavezujuće za sve članove, kojih u ovom trenutku ima blizu 200. Saopštenje prenosimo u celosti.

„Udruženje Ugostitelja Niša podržava najavu otvaranja ugostiteljskih objekata ali većina lokala sutra neće biti otvorena zbog mnogih ograničenja koja prate otvaranje ugostiteljskih objekata i tako se pridružiti kolegama u Beogradu i Novom Sadu. Za mnoge kolege je ograničenje u kvadraturi i dužini radnog vremena nepremostiva prepreka koja obesmišljava otvaranje, jer zbog fiksnih troškova i broja angažovanih radnika ne postoji ekonomska opravdanost otvaranja radnji u ovom trenutku. Ovom pandemijom je sektor turizma i ugostiteljstva pretrpeo težak udarac koji potvrđuju svi ekonomski pokazatelji. Oporavak će trajati sigurno narednih par godina pa su mnoge kolege vrlo skeptične da li postoji opravdanost poslovanja u ovim uslovima kada je uz ograničenja koje je propisala struka, upitan broj gostiju kod kojih postoji strah od pandemije i boravka u prostorima gde boravi više ljudi. Zbog gore navedenog većina ugostitelja Niša će sačekati dalju relaksaciju donetih mera i početi s radom u drugoj polovini maja i početkom juna“, piše u saopštenju koje okuplja vlasnike ugostiteljskih objekata.

Niški ugostitelji predlažu Gradskoj Upravi da razmotri odluku kako bi umanjila zakup površina za postavljanje letnjih bašti, naročito imajući u vidu da je grad Novi Sad to već uradio.

Predsednik ovog udruženja Bojan Mitić dodaje da su mere koje su uvedene vrlo rigorozne i da pored tačno predviđenog prostora za jednog gosta problem je i radno vreme koje je prepolovljeno i dodatno „poskupljuje“ rad.

„Tamo gde je moglo da stane 50 gostiju po novim merama sedeće njih 10. Ja ću morati da angažujem radnike, uključim frižidere, šporete a od pazara neću moći da izmirim sve te troškove. Kada prorade bašte biće potrebno da se plate takse, a mi u tim baštama ne možemo kao nekad da smestimo broj ljudi koji je ranije bio predviđen za površinu te bašte“, kaže Mitić.

On dodaje da nije problem da se ispoštuju sve mere oko dezinfekcije, ali sve ostalo nije nimalo jednostavno.

Ima i onih ugostitelja koji su rešili da sutra ipak otvore svoje lokale, jer im zaključani lokali kako kažu, prave veću štetu nego kada rade makar smanjenim kapacitetom. Mnogi vlasnici ugostiteljskih objekata su se drugačije organizovali i smanjili troškove korigujući ponudu, neki od njih uveli su i nove proizvode kako bi odgovorili trenutnim potrebama.

Odluka koju ugostitelji moraju da poštuju tačno predviđa korake kojih moraju da se pridržavaju kako radnici tako i gosti u lokalima. Prošle nedelje sa radom u Nišu počeli su frizerski saloni koji su takođe dobili niz mera koje moraju da ispoštuju. Inspekcija već obilazi salone i proverava da li niški frizeri poštuju naložene mere.

Odluka je objavljena u „Službenom glasniku RS“, br.​​ 39/2020​​ i​​ 63/2020.

1. Pravna lica i preduzetnici koji obavljaju delatnost u oblasti trgovine na malo, koja obuhvata prodaju hrane i pića tu delatnost, odnosno pružanje usluga nastavljaju da obavljaju uz primenu posebne mere zaštite zaposlenih i korisnika usluga – koja podrazumeva da se serviranje i posluživanje hrane i pića gostima ne može vršiti neposredno u zatvorenom prostoru i u prostoru organizovanih bašti na otvorenom, bez obzira na to: da li gosti bivaju posluženi za stolom ili se sami poslužuju izloženim jelima i pićima; da li gosti obeduju pripremljene obroke u objektu tj. u restoranima, kafeterijama, restoranima brze hrane i pića, restoranima i barovima povezanim sa saobraćajem kada ih obavljaju odvojene jedinice, restoranima, menzama i kantinama u kojima se u organizaciji poslodavca poslužuju zaposleni ili u bilo kom drugom objektu i bašti u kojoj se ta usluga pruža; da li se gostima poslužuje ketering – ako se posluživanje vrši neposredno korisniku usluge; da li gosti konzumiraju​​ piće u barovima, kafanama, kafićima, pivnicama, tavernama, vinarijama, diskotekama, klubovima, splavovima, kladionicama, koktel salama ili u bilo kom drugom objektu i bašti u kojoj se ta usluga pruža.

2. Pravna lica i preduzetnici iz tačke 1. ove odluke mogu nastaviti da pružaju usluge posluživanja hrane i pića uz organizovanje dostavne službe ili preko šaltera za pružanje usluge bez ulaska lica kojima se pruža usluga u objekte.

2a Počev od 4. maja 2020. godine pravna lica i preduzetnici koji obavljaju delatnost u oblasti trgovine na malo, koja obuhvata prodaju hrane i pića tu delatnost, odnosno pružanje usluga mogu da obavljaju, odnosno da posluživanje korisnika vrše i neposredno u zatvorenom prostoru i u prostoru organizovanih bašti na otvorenom – uz primenu preventivnih mera propisanih ovom odlukom i utvrđenih aktom poslodavca.

3. ​​ Pravna lica i preduzetnici (poslodavci) koji pružaju usluge u delatnostima i na način iz tač. 1. i 2. ove odluke dužni su da, u odnosu na zaposlene i korisnike usluga, primene sve preventivne mere od uticaja na bezbednost i zdravlje zaposlenih i korisnika usluga, a posebno one koje se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, i da u tom smislu donesu poseban plan primene mera, koji je​​ sastavni deo akta o proceni rizika koji se donosi saglasno zakonu i propisima iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. Pravna lica i preduzetnici (poslodavci) koji pružaju usluge u delatnostima iz tačke 1. ove odluke na način iz tačke 3. ove odluke dužni​​ su da, u odnosu na zaposlene i korisnike usluga, primene sve preventivne mere od uticaja na bezbednost i zdravlje zaposlenih i korisnika usluga, a posebno one koje se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2 (organizovanje procesa rada koji obezbeđuje održavanje socijalne distance, odnosno međusobnog rastojanja između dva lica od najmanje dva metra, obaveznu dezinfekciju mobilijara, mašina, alata i uređaja za rad posle pružene usluge svakom pojedinačnom korisniku,​​ obaveznu upotrebu zaštitnih sredstava tj. maski i rukavica od strane zaposlenih – za pružanje​​ usluga na otvorenom, kao i dodatne mere, ograničenog broja lica u prostoriji, a u slučaju manjeg rastojanja od dva metra između korisnika pružanje usluga uz primenu staklene, plastične ili slične barijere, obaveznu dezinfekciju prostorija i podova, obaveznu upotrebu zaštitnih sredstava tj. maski i rukavica i od korisnika usluga – za pružanje usluga u zatvorenom prostoru), i da u tom smislu dopune poseban plan primene mera iz stava 1. ove tačke.

4. Primena mera iz ove odluke traje dok traje vanredno stanje proglašeno u Republici Srbiji, odnosno dok traje opasnost od širenja zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com