Kultura

VEČERAS POČINJE INTERNACIONALNI NIŠVIL DŽEZ TEATARSKI FESTIVAL: Do krajnjih granica izdržljivosti

Ovogodišnji drugi Internacionalni Nišvil džez teatarski festivala počinje večeras i trajaće do 12.avgusta, a održava se u niškoj Tvrđavi.Podnaslov festivala je Sanjati plavo.Prve večeri festivala biće otvoren Nišvil džez muzej, publici će biti ponuđen pun festivalski program, najobimniji do sada, sa velikim brojem izvođača.

„Festival će ove godine ponuditi publici najobimniji program do sada. Deset dana biće ispunjeno sa  250 programa na dvadeset scena i oko hiljadu izvošača. Slogan festivala ove godine je, između ostalog, i Festival festivala, ali i Do krajnjih granica izdržljivosti. Mislim da smo konačno sve grane umetnosti koje se na neki način oslanjaju na džez uključili u Nišvil tako da ćemo narednih dana, po prvi put pričati i o književnom programu i o džezu i o Striporami koja će ove godine imati ekskluzivca, crtača Supermena Viktora Bogdanoviča. Po prvi put ćemo promovisati i 12 srpskih bendova za strane predstavnike džez festivala od Kine do Evrope i tako dalje. To je neka lokalna priča“, kazao je Ivan Blagojević najavljujući početak festivala.

Filmski program festivala startuje 5. avgusta kada publiku na Letnjoj pozornici u Tvrđavi očekuje koncert slovenačke grupe Lajbah kada će biti prikazan i dokumentarni film o koncertu benda u Severnoj Koreji.

„Na poziv Nišvila pristiglo je skoro 400 filmova iz nezavisne produkcije sa svih kontinenata“, kaže Zlatibor Stanković, selektor filmskog programa. „Pristigle filomove podeli smo na nekoliko kategorija, na dokumentarne, eksperimentalne, igrane i muzičke filmove.Nije nam bila namera da obaremo samo muzičke filmove, već smo se odlučili za filmove koji imaju stil i teme koje gravitiraju džezu“.

Stanković dodaje da su najvredniji ove godine bili Indijci, oko deset odsto filmova je pristiglo sa njihovog kontinenta, ali tu su i Britanci, Poljaci, Česi, neki filmovi su stigli iz Južnoafričke Republike, Brazila, SAD-a.

„Obuhvat tema je poprilično različit pa svako ko poseti festival moći da pronađe nešto za sebe“, dodaje Stanković.

Na Festivalu će  biti predstavljeno 16 predstava sa četiri kontinenta. Igraće osam pozorišta iz Srbije, Evrope, Azije, Afrike i Severne Amerike.

Kako navode organizatori, publika će biti u prilici da, između ostalog, pogleda predstave Orfej i Euridika,Krit, Plavi slon, Nacionalni balet i opera Kairo, Bolivud, Narodno pozorište Beograd, Erotizam, grupa VROOOM, Beograd,Isplači se, New Orleans, Sve o Moro, Marsej, Legenda o beloj dami, Šangaj i Nacionalna čarolija, Nacionalni teatar Bukurešt.

Nišvil džez festival okupiće pretežno muzičara iz inostranstva među kojima su “Keni Geret kvintet”, “Hartjuga”, bubnjar Omar Hakimkao i rege sastav „Iner Cirkl“ koji će otvoriti niški džez festival. Sviraće i britanski bend Matt Bianco koji izvodi latino džez muziku, pevaće i ćerka čuvene Nine Simon, a za kraj i kraljevi romske muzike Džipsi Kings.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com