Društvo

Vazduh u Nišu sinoć jedan od najzagadjenijih u Srbiji

Zbog magle i smoga vidljivost u Nišu sinoć bila je bitno smanjena, a veliki broj Nišlija žalio se na peckanje u grlu u očima zbog zagadjenja vazduha.

Merenja Agencije za zaštitu životne sredine su pokazala da su žalbe Nišlija opravdane, jer Niš, sa Valjevom, sinoć bio grad sa najzagadjenijim vazduhom u Srbiji.

U 20 časova na mernoj stanici kod Instituta za javno zdravlje Niš koncentracija čestica PM2,5 bila je 153 mikrograma po metru kubnom, a kod Osnovne škole „Sveti Sava“ 109 mikrograma.

Prema Uredbi o uslovima za monitoring i zahtevima za kvalitet vazduha, granična vrednost izloženosti suspendovanim čestima PM2,5 iznosi 25 mikrograma po metru kubnom vazduha, a tolerantna vrednost iznosi 30 mikrograma po metru kubnom.

Granična vrednost PM10 čestica iznosi 50 mikrograma po metru kubnom, a u Nišu je sinoć u 20 časova njihova koncentracija kod Instituta za javno zdravlje iznosila 154 mikrograma po metru kubnom, dok je kod škole „Sveti Sava“ koncentracija bila 109 mikrograma.

Merenja pokazuju da su tokom noći koncentracije PM2,5 i PM10 čestica u Nišu opale, a jutros u sedam časova iznosile su izmedju 33 i 37 mikrograma po metru kubnom, što vazduh u Nišu svrstava u kategoriju „prihvatljiv“.
U poslednjih nedelju dana koncentracije PM10 i PM2,5 čestica u vazduhu u Nišu konstantno rastu, s tim što su po pravilu veće od dozvoljenih vrednosti u večernjim satima, a u drugim delovima dana smatraju se prihvatljivim ili dobrim.

Izmerene vrednosti PM10 i PM2,5 čestica najviše su u poslednjih mesec dana.

Glavni izvor zagadjenja u Nišu, po ocenama stručnjaka, su dimnjaci, jer u gradu veliki broj ustanova za grejanje koristi loš ulje, mazut i ugalj.

Lekari upozoravaju da povećane koncentracije čestica PM10 predstavljaju opasnost za zdravlje ljudi, naročito za rizične kategorije stanovništva u koje spadaju starije osobe, hronični bolesnici, deca i trudnice, a suspendovane čestice PM2,5 predstavljaju još veću opasnost za ljudsko zdravlje od čestica PM10 jer mogu da dodju do najdubljih delova pluća, do malih disajnih puteva i do alveokapilarne membrane.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com