Zdravlje

Vakcina, pa u vrtić

Od jutros, roditelje dece koja idu u državne vrtiće na vratima je sačekalo neprijatno obaveštenje. Deca koja nisu vakcinisana MMR vakcinom od sutra ne mogu u vrtić.

Roditelji su zatečeni. Ovakva odluka ih je kako kažu iznenadila i zatekla. Njih pre svega brine gde će sutra ostaviti decu.

“Deca su danas primljena ali nam je rečeno da ih od sutra ne dovodimo. Ja imam dvoje dece, ne znam ko će ih sutra čuvati. Na vratima stoji da deca koja nisu primila MMR vakcinu od sutra neće biti primljena i da više ne važe opravdanja. Moje dete zdravstveno jeste sposobno za vrtić, ali nije za vakcinu. Ovo je svojevrstan pritisak na roditelje”-kaže zabrinuta majka.

U saopštenju istaknutom na vratima između ostalog stoji da je ovo preventivna mera preduzeta u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Imajući u vidu epidemiološke karakteristike bolesti obaveze prema planu aktivnosti za eliminaciju morbila u Republici Srbiji i jedan potvđen slučaj morbija je epidemija, neophodno je preduzeti određene mere epidemiološkog nadzora nad morbilama. Između ostalog, pedijatrijska služba Doma zdaravljavršiće vanrednu reviziju vakcinalne kartoteke i evidentirati nevakcinisanu i nepotpuno vakcinisanu decu prema uzrastu i sprovesti njihovu vakcinaciju“.

Ovakve mere preduzete su zbog potvrđenog jednog slučaja morbila, malih boginja, u Kosovskoj Mitrovici, a kako kažu u Institutu i jedan potvđen slučaj je epidemija. Pre nekoliko dana pojavio se i jedan slučaj u Nišu ali rezultati o potvrdi da se radi o morbilama još uvek nisu stigli, a očekuju se narednih dana, o čemu su Niške Vesti već pisale.

“Da bi deca mogla da borave u vrtićima ili predškolskim ustanovama moraju biti vakcinisana prema Kalendaru obaveznih imunizacija Republike Srbije. Za roditelje ili staratelje koji ne budu vakcinisali decu propisana je kazna u iznosu do 150.000 dinara“- piše u saopštenju.

Sve je po zakonu

Iz Instituta za javno zdravlje u Nišu kažu da se sve radi po zakonu i da deca koja nisu primila sve potrebne vakcine za njihov uzrast ne mogu biti primljena u vrtić ili predškolsku ustanovu.

“Zakon je jasan i članu 32. se jasno kaže da je obavezna imunizacija za lica određenog uzrasta. Za boravak dece u predškolskim i školskim ustanovama za smeštaj dece bez roditeljskog staranja neophodno je da su ispunjeni uslovi iz stava 3. ovog člana, osim u slučaju postojanja medicinske kontraindikacije koju utvrđuje doktor medicine odgovarajuće specijalnosti”-kaže Zoran Veličković iz Instituta.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com