Društvo

Uz pomoć “eko lovca” do čistijeg grada

“Eko lovac” je novina koju je uvelo JKP “Mediana” kako bi grad bio što čistiji, a to je jedan od preduslova da sredina u kojoj Nišlije žive postane zdravija. Naravno grad bi na ovaj način postao i uređeniji. Novina je u tome što građani sada mogu, uz pomoć “eko lovca”, da prijave problem koje JKP “Mediana” potom rešava.

“Eko lovac” je zapravo aplikacija koja je počela da funkcioniše od pre dve nedelje. Građani koji uoče neki problem koji se tiče delatnosti JKP Mediane mogu putem aplikacije da prijave taj problem, a radnici će istog trenutka krenuti u rešavanje problema.

“Eko lovac” je aplikacije koju može svaki građanin da skine sa gugla. U pretraživaču treba da se ukuca ili “eko lovac” ili JKP Mediana. Ova aplikacija je mala 2,3 MB , ne zauzima mnogo prostora. Obaveza građana koji koji žele da se problem je reši je samo da ga uslikaju. Kada izađe opcija podešavanja lokacije odredi se lokacija, potom se opiše problema. Mogu da označe divlju deponiju, lošu uslugu, otpad van mesta predviđenog za skupljanje smeća i slično. Građanin koji prijavljuje problem navodi i svoju adresu. Sve ostalo je na radnicima “Mediane”, ističe Saša Matić, rukovodilac kontakt centra JKP Medijana.

Kada u kontakt centar stigne slika sa datumom i mestom gde je problem označen, “Mediana” o tome obaveštava određenu službu. Građani u ovom slučaju dobijaju i povratnu informaciju o tome da li je problem rešen.

“Građane “Mediana” obaveštava i o tome da li se problem može rešiti istog trenutka, ili je potrebno neko vreme za to. Važno je da je akcija rešavanja problema započeta”, kaže Saša Matić.

Najviše se, kažu u “Mediani” građani javljaju da bi prijavili divlje deponije. Na drugom mestu je otpad koji se baca pored kontejnera, a najviše ima razbacanih plastičnih kesa i flaša. Samo za desetak dana kako radi “eko livac” stiglo je 80 prijava, a 50 je odmah i rešeno.

“Ostali moraju da čekaju jer su to uglavnom velike divlje deponije koje se rade iz specijalnog programa. Uskoro će se sa Gradom potpisati ugovor za ovu godinu o uklanjanju divljih deponija i nakon toga ćemo krenuti sa čišćenjem tih velikih divljih deponija gde je potreban mašinski utovar. To ne možemo da rešimo u roku od dan dva. Sve ostalo rešavamo u hodu”, kaže Saša Matić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com