Društvo

Pokloni za najbolje učenike, povelje za najistaknutije privrednike i pojedince – obeležen Dan opštine Merošina

Uz prigodan program, podelu nagrada, priznanja, povelja i prisustvo velikog broja zvaničnika iz regiona, obeležen je novoustanovljeni Dan opštine Merošina – 12. oktobar.

12. Oktobar kao Dan opštine Merošina ove godine obeležava se po prvi put. Za odabir ovog datuma detaljno istorijsko objašnjenje dao je profesor dr Dejan Antić sa Filozofskog fakulteta koji je ujedno i predsednik Komisije za izradu nacrta odluke o utvrđivanju praznika i slave opštine Merošina.

Na dan kada su naši slavni preci oslobodili merošinska sela u Velikom ratu, i u njihovu slavu goste je pozdravio predsednik opštine Saša Jovanović, koji je podsetio da se ranijih godina zapostavljala istorijska činjenica da su upravo Dobričani činili značajan deo slavnog Gvozdenog puka, a njih 351 je dalo svoje živote u borbama kao pripadnici samo Gvozdenog puka.

Dan opštine Merošina; Foto Protojerej Aleksandar

Velika stradanja nisu zaobišla merošinska sela ni u Drugom svetskom ratu, 355 ljudi iz dobričkih sela dalo je svoje živote za nacionalnu slobodu. Dobričani su bili aktivni učesnici u mnogim istorijskim događajima, u skoro svim oružanim pokretima i bunama na ovom tlu, podizanim i vođenim u cilju nacionalnog oslobođenja srpskog naroda od turske vlasti, nemačke i bugarske okupacije i zato je Dobrič deo istorije buntovne, porobljavane ali nikada pokorene Toplice.

“U slavu predaka mi danas silovito gradimo budućnost naše opštine, na čvrstim temeljima ulaganja u naša sela, kulturu, obrazovanje i vaspitanje naše dece. Tako se u Merošini privode kraju radovi na izgradnji novog vrtića kapaciteta za oko stotinak mališana. U Baličevcu je jula otvorena nova, mešovita grupa isturenog odeljenja PU Poletarac za decu uzrasta od 3 do 5,5 godina, u istom selu već u narednoj školskoj godini imamo potrebu za otvaranjem još jednog odeljenja osnovne škole za nadolazeće prvake u školskoj 2023/24. godini. Otvorena je Ruska pametna učionica u OŠ „Jastrebački partizani“ u Merošini. Prvacima, već tradicionalno, svakog septembra tokom Dečijeg pozorišnog festivala, koji se održava na Oblačinskom jezeru, darujemo rančeve i školski pribor, sveske i pernice kako bi ispunjeni radošću krenuli u osvajanje znanja”, rekao je Jovanović obraćajući se brojnim gostima.

Pored ovog festivala, u Merošini su utanovljene nove manifestacije koje za cilj imaju očuvanje tradicije, pa je takođe na Oblačinskom jezeru održana i prva Smotra folklora, tradicije i narodne igre, zatim Miholjski susreti sela u Balajncu, kao i trodnevna manifestacija Dobričko kulturno leto u Bučiću.

Saša Jovanović, predsednik opštine Merošina

“Da brinemo o selima, takođe, pokazuju projekti sa istoimenim Ministarstvom sa kojim smo realizovali projekte u sva tri poziva ove godine, tu je i pomoć mladima da kupe kuću na selu i nabavci minibusa za besplatan prevoz stanovništva iz udaljenih sela. Dobru saradnju ostvarili smo i sa drugim ministarstvima, pa tako sa Ministarstvom rudarstva i energetike realizujemo projekat energetske efikasnosti, od Ministarstva za razvoj nedovoljno razvijenih opština dobili smo 115 kontejnera, a od Ministarsva životne sredine još 13 visoko kvalitetnih kontejnera. U postupku smo realizacije projekta prekogranične saradnje sa bugarskom opštinom Svoge za nabavku kamiona za prikupljanje smeća, intenzivno radimo na uklanjanju divljih deponija poput one u Balajncu, kako bismo u budućnosti Merošinu učinili ekološki čistom opštinom”, istakao je Jovanović.

Što se ifrastukturnih projekata opština Merošina radi puno. Izgradnja kanalizacionog kolektora je u završnoj fazi ali kasni, započeti su pregovori sa mađarskim Hepom i Ministarstvom građevine o vodosnabdevanju sa Krajkovačkog jezera, ali su zastali zbog rata u Ukrajini, na šta nikako ne možemo da utičemo, kažu u ovoj opštini ali na ono što možemo to smo realizovali, tvrde i dodaju da je Merošina  danas jedno od najvećih gradilišta u zemlji.

Gradi se prva faza auto-puta Niš-Priština, u dužini od 5,5 km od auto-puta E75 do petlje Merošina, radi se rekonstrukcija magistralnog puta od Prokuplja do Merošine, rekonstruisali smo 2,1 km puta kroz Batušinac, Industrijsku ulicu u Merošini, put u Krajkovcu, sportsko igralište u osnovnoj školi i fudbalski stadion u Merošini. Planira se da do kraja godine bude rekonstruisana jedna ulica u Balajncu i druga faza zgrade Narodne biblioteke.

“Vetar u leđa daje nam i sve veći broj investitora koji u našoj opštini pokreće proizvodnju, tako je pored onih već aktivnih firmi, kao što su Ergomejd, Mejser, Eldon, Eksol, u toku je izgradnja fabrika Mikoterm, Ming Kovačnica u Aleksandrovu i TZR u Industrijskoj zoni Jugbogdanovac, a više investitora je u pregovorima i pokazuju interesovanje za ulaganje u opštinu Merošina”, ističe Jovanović.

Pored privrede Merošina konstantno ulažemo u poljoprivredu. U proteklih godinu dana troje poljoprivrednika dobilo je bespovratna sredstva za kupovinu traktora, svake godine bude obezbeđeno dovoljo raketa za protivgradnu zaštitu pa je šteta od grada svedena na minimum.

“U godinama koje dolaze imamo ideju da poljoprivredu povežemo sa turizmom i strateški radimo na razvoju seoskog turizma, koristeći resurse koje nam je priroda nesebično darivala. Dva jezera Oblačinsko i Krajkovačko, Mali Jastrebac i Predeo izuzetnih odlika Tatkova zemunica, arheološko nalazište Kulina, za nas su poketači razvoja turističke ponude opštine Merošina koju nameravamo da iskoristimo u punom potencijalu”, završio je Saša Jovanović, predsednik opštine Merošina.

Jovanović je podelio zahvalnice i tablet računare najboljim đacima Merošinskog kraja.

Zahvalnicu je dobio i SP RESORT Oblačinsko jezero, za promociju turizma u opštini Merošina.

Dan opštine Merošina; Foto Protojerej Aleksandar

Plakete kao javno priznanje opštine Merošina, dodeljene su: Udruženju pčelara, za izuzetan doprinos za razvoj pčelarstva, Kompaniji Ergomade , za privredni razvoj opštine Merošina, Kompaniji Mikoterm, za privredni razvoj opštine Merošina, Kompaniji TZR, za privredni razvoj opštine Merošina i Kompaniji Milsa, za privredni razvoj opštine Merošina.

Dvanaestooktobarske nagrade opštine Merošina, uručene su:

Profesoru dr Bošku Prokiću, čiji su rad i stvaralaštvo od izuzetnog značaja za istoriju, tradiciju i demografiju merošinskog kraja,
Ljiljani Marković iz Merošine, zaposlenoj u Odeljenju za finansije – Opštinske uprave opštine Merošina, za primereni, višedecenijski rad u upravi,
Draganu Veljkoviću iz Oblačine, nekom ko je skoro čitav radni vek proveo na očuvanju kulture i kulturne baštine i širenju kulturne svesti,
Anđeli Stanković iz Bučića, mladoj osobi, koja nesebično čuva tradiciju naroda naše opštine Merošina,
Vladiki Arseniju Episkopu Niškom, u unapređenju saradnje Srpske pravoslavne crkve i opštine Merošina,
Prof. dr Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu, Dejanu Antiću, za doprinos razvoju i promociji opštine Merošina.

Povelju Opštine Merošina dobila je Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima koja je svojim radom doprinela ubrzanom privrednom i društvenom razvoju opštine Merošina.

Zvanje „Počasni građanin Opštine Merošina“ dodeljeno je Predsedniku Republike Srbije, gospodinu Aleksandu Vučiću za doprinos razvoju i ugledu opštine Merošina, ostvarivanju i razvoju demokratskih odnosa u Republici Srbiji, unapređenju međunarodne saradnje, očuvanju mira i napretku čovečanstva. Samu plaketu primila je Verica Lazić savetnica predsednika republike Srbije, koja je pozdravila goste.

Verica Lazić savetnica predsednika republike Srbije obraća se gostima

Kulturno-umetnički program koji je zatvorio svečanost činili su: Folklorna sekcija Narodne biblioteke Merošina, splet igara iz Srbije; Teodora Vešković u pratnji Marka Radojkovića na gitari, numere „Vila sa Košara“ i „Majka Angelina“; Hor muzičke škole iz Niša, numera „Srpkinja“ i Folklorna sekcija Narodne biblioteke Merošina, splet igara iz Leskovca.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com