Društvo

Uz mere aktivne politike zapošljavanja lakše do posla

Na evidenciji Filijale Niš Nacionalne službe za zapošljavanje trenutno je 35.244 lica, od čega je samo na području grada Niša 23.130.

Iako statistika pokazuje da je na području Jugoistočne Srbije nezaposlenst viša od 14 odsto, svetli primeri su Niš i Leskovac gde je zapošljavanje mnogo veće u odnosu na druge gradove gde ta šansa uopšte ne postoji.

Sprovođenje mera Aktivne politike zapošljavanja i samozapošljavanja, poslednjih godina daje rezultate, kažu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

U odnosu na raniji period danas se mnogo lakše dolazi do posla. Na evidenciji Filijale Niš Nacionalne službe za zapošljavanje trenutno je 35.244 aktivnih tražioca zaposlenja i to je oko 13,5% manje u odnosu na isti period prošle godine. Samo na području grada Niša je 23.130 nezaposlenih, što je 36,5% manje u odnosu na period od pre pet godina. Samo tokom 2018. godine blizu 80.000 ljudi je našlo svoje zaposlenje. Nažalost, to je daleko manje od broja zaposlenih koji smo imali devedesetih godina prošlog veka, ali je sigurno značajan skok za period od 2014. do danas”, kaže Boban Matić direktor Filijale Niš Nacionalne službe za zapošljavanje.

Foto: S.P.

Pored standardnog posla službe, godinama se sprovode i aktuelni programi koji se finansiraju iz republičkog budžeta ili iz budžeta službe. Najčešći programi su stručne prakse, otvaranje novih radnih mesta, samozapošljavanje i razne vrste obuka i prekvalifikacija.

Nove Odluke za subvenciju samozapošljavanja, korisnicima programa i mera Aktivne politike zapošljavanja biće dodeljene sutra u Skupštini grada Niša.

Od podnetih 173 zahteva, Odlukom je obuhvaćeno 98 lica koja će učestvovati u meri samozapošljavanja i pokrenuti sopstveni biznis. Programi i mere Aktivne politike zapošljavanja su predviđeni Lokalnim akcionim planom zapošljavanja Grada Niša za ovu godinu, i mi očekujemo da će ovim putem do posla doći oko 400 nezaposlenih građana“, kaže Matić.

Za realizaciju ovog programa obezbeđena su sredstva u ukupnom iznosu 63,6 miliona dinara, od čega Grad Niš učestvuje sa 35 miliona, dok 28, 6 miliona dinara pada na teret Nacionalne službe za zapošljavanje. Takođe, na osnovu Sporazuma koji je potpisan između Grada Niša i Nacionalne službe za zapošljavanje, za subvencije samozapošljavanja izdvojeno je 20 miliona dinara, od čega Grad izdvaja 11, a Nacionalna služba 9 miliona dinara.

Tokom 2018. godine u Nišu je više od 3.000 lica bilo uključeno u razne programe i mere aktivnog zapošljavanja, te se u NSZ nadaju da će ove godine taj broj biti premašen.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com