Društvo

USTANOVA „MARA“: Uskoro i zdravstvena ambulanta

U Centru za dnevni boravak osoba sa smetnjama u razvoju „Mara“ uskoro će biti otvorena ambulanta koja će biti na raspolaganju njihovim korisnicima.

Uslovi za otvaranje abulante su pripremljeni, ali za početak njenog rada se čekaju još neki medicinski aparati koji su malo skuplji, a za njihovu nabavku se očekuje i pomoć grada, saznajemo od Miloša Ranđelovića, direktora Centra „Mara“.

On dodaje da im je u realizaciji ove ideje pomogao i Goran Stamenković, šef Odseka zdravstvene inspekcije Nišavskog upravog okruga, čiji su saveti, u ovom slučaju, bili dragoceni.

„Ambulantu će koristiti, pre svega, naši korisnici, ali će biti na raspolaganju i ostalim roditeljima u gradu koji imaju decu sa smetnjama u razvoju“, objašnjava direktor Ranđelović.

„Odlučili smo se na ovaj korak iz praktičnih razloga, ali, pre svega, da bi smo izašli u sisret roditeljima čija deca borave kod nas. Oni više neće morati da zakazuju preglede u niškim zdravstvenim uslugama primarnog tipa, da čekaju na pregleda dok nervoza kod dece raste, a ne retko su im potrebni samo recepti za redovne terapije“.

Sve to će, kada ambulanta počne sa radom, moći da se obavi u Centru „Mara“. Brzo, efikasno i bez nervoze.

„Napravićemo ambulantu u kojoj će roditelji dobiti sve za svoje dete, bez obzira da li se radilo o pregledu ili samo propisivanju lekova“, objašnjava Ranđelović.

„Dogovorili smo se da ubacimo EKG, možda i ultra zvuk, ali nam za to trebaju i odgovarajući medicinski aparati koji su skupi i koje sami ne možemo da nabavimo“.

Prostorije za planiranu ambulantu su već pripremljene, a u Centru „Mara“ rade i dva lekara koji se svakodnevno brinu o korisnicima usluga ovog Centra.

„Sami smo, i od svojih sredstava, napravili prostorije namenjene ambulanti. Nekada sasvim nepotrebne hodnike smo pregradili kanaufom i dobili prostoriju koja zadovoljava sve kriterijume za rad zdravstvenih radnika“, objašnjava direktor Centra „Mara“.

„Sada u u tim prostorijama naši lekari koji rade sa decom, a njihova pomoć im je svakodnevno potrebna. Kada počne sa radom nova ambulanta moći ćemo da pružamo i druge usluge, da roditelji tu predaju materijal za laboratorijske analize, da uradimo pacijentima EKG ili ultra zvuk“.

Miloš Ranđelović dodaje da doktori predstavljaju neku vrstu sigurnosti za njihove štićenike, a svakog jutra se obavezno obavlja i trijaža.

U tek pripremljenim prostorijama za novu ambulantu kartone pacijenata pregledaju i o njima brinu dr Valentina Dimić i dr Nina Kostić Simić. I one sa nestrpljenjem očekuju početak rada ambulante.

“Ovo su vanredno dobra deca i lepo je raditi sa njima. Kada se opremi ambulanta biće mnogo bolji uslovi za rad. Upravo sada gledamo šta nam je sve potrebno, a po uputstvima inspektora Gorana Stamenkovića koji nam je puno pomogao. Ovde će biti sve predodređeno našim korisnicima, bićemo opremljeni tako da oni ovde da završe sve što se tiče zdravstvenih usluga, da ne moraju da idu na neko drugo mesto. Olakšaćemo i roditeljima, a i deci sa kojima mi svakodnevno radimo“.

Ideja o otvaranju ambulante stara je dve godine, ali je za to bila potrebna i stručna pomoć, a dobili su je upravo od Gorana Stamenkovića.

“Centar “Mara” je od posebnog značaja za naš grad i uvek ćemo im izaći u susret kada im je potrebna pomoć”, kaže Goran Stamenković.

“Tako je bilo i sada kada se radi o otvaranju ambulante na čiji se početak čeka zbog navake aparate koji su neohodni, a jedan od njih je i aparat za EKG koji je skup. Nadam se da će lokalna samouprava da im izađe u susret i pomogne oko nabavke ovog aparta kao bi lekari što pre počeli da pružaju uluge pacijentima koji su i korisnici usluga Centra “Mara”, naglašva Stamenković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com