DruštvoVideo

Uspešno realizovan projekat „Efikasno i efektivno upravljanje imovinom u Nišu i Ćupriji kroz uvođenje GIS-a“

Grad Niš i opština Ćuprija uspešno su realizoavli projekat „Efikasno i efektivno upravljanje imovinom u Nišu i Ćupriji kroz uvođenje GIS-a“, koji je finansirala EU u okviru programa Exchange5 iz alokacije za IPA 2014, a sproveli Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa SКGO.

Proces upravljanja javnom imovinom je ozbiljan proces, ograničen mnogim Zakonskim regulativama. Bilo je potrebno nove alate uvesti u rigidan sistem u kojem lokalne samouprave godinama funcionišu.

“Za efikasno upravljanje imovinom je veoma bitno pre svega da znamo čime raspolažemo, zatim vrednost imovine, da sva ta imovina koja je javna bude uvedena u legalne tokove i na kraju da postoji jedan jedinstven softverski sistem, jedna baza podataka koja će objediniti na jednom mestu sve podatke o nepokretnostima”, rečeno je na onlajn konferenciji.

Grad Niš je imao popisanu imovinu na početku projektu, dok je Ćuprija popisala svu imovinu u toku projekta i preko 400 nepokretnosti unela u bazu. Tokom trajanja projekta utvrđeno je da lokalne samouprave za preko 50 odsto nepokretnosti nemaju utvrđenu knjigovodstvenu i tržišnu vrednost imovina.

“Po zakonu i jedinice lokalne samouprave bile su u obavezi da predaju dokumentaciju za legalizaciju. Međutim, mnogi zahtevi nisu rešeni, jer lokalne samouprave nemaju dovoljno sredstava za taj proces”, ističu.

Imovina, ipak nije u potpunosti sređena, ali su razvijeni alati, veštine i znanja uz pomoć kojih će nastaviti da se gradi jedan održiv sistem upravljanja imovinom. Proces upravljanja imovinom je dug i ozbiljan proces, a posebno za Grad Niš koji ima preko 20.000 objekata. Baza podataka koja je razvijena povezana je sa GIS-om koji je razvijen tokom upravljanja projekta.

“Ovaj projekat je predstavljao nultu tačku u razvoju Grada Niša kao pametnog grada. Sa ovim projektom otvorili smo i proces otvaranja podataka. Baza za upravljanje imovinom koja je napravlljena kroz ovaj projekta predstavlja osnov za sve ostale podatke koji će se slivati u jedinstvenu bazu”, istakao je  Ivan Pavlović ispred Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte

Predsednik Opštine Ćuprija Jovica Antić je izrazio zadovoljstvo što su opština Ćuprija i Grad Niš uspeli da realizuju ovako kompleksan projekat.

“Mi smo na ovom projektu stekli nova znanja, naučili smo da upravljamo javnom imovinom na bolji i efikasniji način. Zahvaljujući projektu opština Ćuprija je u bazu napokretnosti uvela više od 3.000 nepokretnosti”, rako je on.

 

Snimak konferencije možete pogledati ovde.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com