Društvo

Uspešna promocija knjige Kamenka Markovića i kaligrafska izložba Aleksandra Stankovića

„Simboli Lužnice za platnima Birgite Ristić“ naziv je knjige prof. dr Kamenka M. Markovića koja je 22. juna promovisana u Studentskom kulturnom centru u Nišu. Iste večeri Aleksandar Stanković je imao svoju drugu samostalnu izložbu kaligrafskih radova.

Uprkos činjenici da se iste večeri igrala utakmica naše reprezentacije, oko dvadesetak ljudi prisustvovalo je ovom događaju, a svi oni su SKC napustili puni utisaka i pozitivnih kritika.

Marković je govorio o Lužnici i spomenicima kulture koji su podignuti na tom prostoru od srednjeg veka do danas. Istovremeno, on je podsetio i na jedan broj prirodnih lepota po kojima je taj prostor poznat. Tu spadaju: planina Golemi stol, Komarički vir u Ljuberađi, Jasenovo kale u blizini Zvonca, Utvrđenje „Šanac“ u selu Donji Striževac, Crkva Sv. Trojice u selu Dragincu, Crkva Sv. Konstantina i carice Jelene u selu Crvena Jabuka, „Spomenik oslobodiocima Lužnice“ u Babušnici.

Ovim simbolima autor je dodao i jedan broj starih, napuštenih seoskih kuća koje je Birgita naslikala. Mitska lepota ovog prostora zabeležena na platnima Birgite Ristić vidljiva je na jednom broju reprodukcija koje ova knjiga donosi. Birgita Ristić je svojim slikama pomogla da bolje upoznamo Lužnicu i njene prirodne lepote i spomenike kulture koji se nam tom prostoru nalaze.

Izložbu je pratio sadržajan katalog pod nazivom: “Azbučnik 2 Aleksandra Stankovića“ autora Kamenka M. Markovića. Marković je obradio sudbine više od 50 znamenitih ličnosti, a Stanković je te biografije kaligrafski zabeležio.

Katalog je „mala istorija umetnosti“ iz koje se puno toga može saznati o Nišu i o njegovoj kulturnoj istoriji.

Aleksandrovi kalaigrafski radovi još jednom su potvrdili da je on majstor lepog pisanja.

Podsećamo, Aleksandar Stanković je 2017. priredio publikaciju „Rembrant Kamenka Markovića“. Ta publikacija je bila sačinjena od komentara čitalaca koje je objavila BK televizija a sve u vezi sa Rembrantom van Rajnom, tačnije, sa onim što je o Rembrantu govorio ili pisao u svojim knjigama prof. dr Kamenko M. Marković jedan od najboljih poznavalaca života i rada ovog slavnog Holanđanina. Marković se bavi Rembrantom skoro 50 godina.

Publika je uživala u programu i toplo je pozdravila Birgitu Ristić, Aleksandra Stankovića , Kamenka M. Markovića i medijatora programa gospođu Gordanu. Bilo je ovo blistavo i raskošno veče, veče koje će prisutni dugo pamtiti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com