Društvo

Uskoro turistički voz od Niša do Svrljiga

Turistički voz rekonstruisanom prugom od Niša do Svrljiga i dalje živopisnom Svrljiškom klisurom prema Кnjaževcu je relanost i mogućnost prezentacije turističkih potencijala na čijem uvođenju ćemo zajedno raditi, dogovorili su se gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, narodni poslanik Milija Miletić i predsednik opštine Svrljig Miroslav Marković.

Ta opština zainteresovana je da se priključi Turističkoj regiji istočne i južne Srbije koju Niš uskoro planira da formira.

Foto: Planinrsko drustvo Preslap

 

“Ideja je da gradska autobuska linija koja sada ide do poslednjeg niškog sela Vrela bude produžena do Svrljiga i da tako, uz rehabilitovani put od Donje Vrežine do Malčanske petlje, bude bliže Nišu”, rečeno je u razgovoru.

Timok, kroz slikovitu Svrljišku klisuru gde je snimljeno sedam domaćih filmova, krivuda i probija se između strmih obronaka planina, a na pruzi je 36 tunela i gotovo toliko mostova. Neke od njih, na pruzi građenoj početkom 20. veka, projektovao je naš poznati naučnik Milutin Milanković.

Belmužijada je brend Svrljiga koju je za tri dana ove godine posetilo 120.000 ljudi.

“Svrljižani čuvaju svoje stare zanate, kraj je bogat lekovitim biljem, krije mnoga turistička čuda i kulturno-istorijske znamenitosti počev od kamenog doba”, istakli su sagovornici.

Za slično povezivanje sa gradom zainteresovane su opštine Merošina, Doljevac i Gadžin Han što je povod da počnemo da razmišljamo o drugačijoj organizaciji međumesnog saobraćaja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Којом брзином ће се кретати туристички воз ?
    Све што је испод двеста на сат не признајем !

  2. Ово да није жалосно- можда би и било смешно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com