Društvo

Uskoro rekonstrukcija i modernizacija Pozorišta lutaka Niš

Posle više od 40 godina Pozorište lutaka Niš će dobiti nov izgled. Prema rečima čelnika ove ustanove kulture enterijer pozorišta biće potpuno izmenjen i modernizovan, a radovi bi trebalo da počnu po završetku ove pozorišne sezone.

Raspisane su javne nabavke, sredstva su obezbeđena i mi očekujemo da radovi uskoro počnu. Menjamo sedišta, scenu i svu potrebnu infrastrukturu, kako bismo pozorište, za vreme koje dolazi, osposobili za najzahtevnije programe iz domena lutkarstva”, kaže v.d. direkora Pozorišta lutaka Miljan Milenković.

Zgradu pozorišta projektovao je arhitekta Predrag Janjić i osim sporadičnih, sitnih radova na enterijeru, od useljenja do danas u ovom objektu ništa nije menjano. Slede opsežni radovi koji zahtevaju vreme tako da se o rokovima, u ovom trenutku ne može govoriti.

Idealno bi bilo kada bismo kompletan posao mogli da obavimo u pauzi između dve sezone. Međutim, posla ima mnogo i sigurno će potrajati, bar do kraja ove godine. Očekujemo, takođe, podršku naših kolega iz Narodnog pozorišta, jer tokom renoviranja njihove kuće, vrata naše bila su otvorena za njih. Očekujemo da nam uzvrate gostoprimstvo, a našu publiku, već sada molimo za strpljenje”, istakao je Milenković.

Pozorište lutaka Niš, se prostire na 3000 metara kvadratnih u tri etaže. Ovom rekonstrukcijom dobiće se bolja iskorišćenost prostora I proširiti trenutni kapaciteti. Uz nova sedišta, kojih je sada 212, moderniju scenu, rasvetu i ozvučenje,  pozorište će dobiti i moderniju salu za probe, nove garderobe, kao i nove stolarske, krojačke i radionice za izradu lutaka.

Niški lutkari su se u objekat na Trgu Patrijarha Pavla, nekada Trgu radničkih saveta, uselili tek 14. oktobra 1977. godine, a nedavno su proslavili 60 godina lutkarstva u Nišu.

Razvoj Pozorišta lutaka Niš tekao je od osnivanja amaterske marionetske sekcije tadašnjeg Pionirskog doma 2. decembra 1951. godine. Ova sekcija funkcionisala je sve do 1958. kada je oformljeno Dečije pozorište sa lutkarskom i živom scenom, sve do 1962. kada je ova ustanova kulture i zvanično postala Pozorište lutaka Niš. Od tada do danas funkcioniše kao jedino profesionalno pozorište za decu i mlade u gradu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com