#AKCIJE

Uroš (10) je nadomak cilja: Pomozimo mu da stane na noge

Posle samo mesec i po dana provedenih na robotskoj neurorehabilitaciji u jednoj od privatnih klinika u Nišu, desetogodišnji Uroš Radić iz Velike Drenove kod Trstenika uspeo je da ispravi noge i počne da stoji po koji minut.

Uroš od rođenja boluje od cerebralne paralize i veći deo svog života do sada proveo je sa majkom u bolničkim i banjskim lečilištima.

Najsavremenija neurorehabilitacija vratila je nadu dečakovim roditeljima Jeleni Milivojević i Aleksandru Radiću da će se ostvariti njihova najveća želja – da njihov sin stane na svoje noge. Jelena je za naš portal kazala da je Uroš uz pomoć robota i šestočasovnih terapija koje svakoga dana ima na klinici u Nišu vidno ojačao, a uspeo je da noge koje su mu bile potpuno zgrčene ispravi i da se osloni na njih.

„Zahvaljujućim humanim ljudima mi smo uspeli da uplatimo Urošu tromesečnu rehabilitaciju u Nišu. Ima plaćene terapije do 10. aprila. Naša želja, a i preporuka lekara je da odmah nastavi sa još jednim tromesečnim ciklusom robotske neurorehabilitacije. Tromesečna rehabilitacija košta 1.741.000 dinara. Mi sami toliki novac sasvim sigurno nećemo moći da obezbedimo. Jedino što nam preostaje da ponovo apelujemo na ljude koji imaju mogućnosti da nam pomognu“, kazala je Jelena.

Ona je kazala da su im u prikupljanju para za prvi ciklus terapija najviše pomogli meštani Velike Drenove, firme i ustanove iz tog kraja, a deo para prikupili su i posredstvom fondacije „Budi human“.

„Mi sami plaćamo smeštaj i boravak u Nišu, ali sav ostali novac uplaćen je iz donacija. Naši Drenovčani su nam uplaćivali novac, organizovali koncerte i humanitarne bazare. Novac su nam uplatile firme, ustanove i opština Trstenik. Deo para oni su nam prikupili i za sledeći tromesečni ciklus, ali nam nedostaje još 1,3 miliona dinara. Nadamo se se u humanost ljudi i da će nam pomoći da naš Uroš ustane iz invalidskih kolica“, rekla je Jelena.

Njen sin, kazala je ona, rođen je prevremeno, u sedmom mesecu trudnoće, ali je njegovo zdravlje narušeno prvenstveno time što je bio okrenut karlično i tokom komplikovanog prirodnog porođaja ginekolog mu je pritisnuo glavicu, što je uzrokovalo unutrašnje krvarenje.

„Dok su ga transportovali od kruševačke bolnice do bolnice u Beogradu nije imao dovoljno kiseonika. Na neonatologiji u Beogradu proveo je tri meseca i od tog vremena 40 dana bio je na mehaničkoj ventilaciji. Po izlasku sa neonatologije nije mogao ni glavu da okrene, a kamoli da se sam okrene. Kada je napunio godinu dana krenuli smo sa terapijama u specijalnoj bolnici u Sokobanjskoj ulici. Svake godine sam odlazila tamo sa njim najmanje dva puta po tri četiri meseca i napredovao je do toga da iz ležećeg položaja može sam da se uspravi i sedne“, objašnjava Jelena.

Jelena i Aleksandar osim Uroša imaju i jednogodišnju ćerku.

Jelena zbog sinovljevog lečenja ne može da se zaposli, tako da se porodica izdržava od Aleksandrove plate. Urošu se može pomoći slanjem SMS poruke 1576 na broj 3030, uplatom na dinarski račun 160-6000001725755-62 ili uplatom na devizni račun 160-6000001726422-98, IBAN RS35160600000172642298, SWIFT/BIC: DBDBRSBG.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com