Zdravlje

Urađena 301. kardiohirurška operacija

Na Klinici za kardiohirurgiju Kliničkog centra Niš uradjena 300. i 301. kardiohirurška operacija ove godine što predstavlja povećanje broja operacija od 35 odsto u odnosu na 2017.godinu, saznajemo od direktora, profesora dr Dragana Milića.

On dodaje da je uspeh tim veći što cele ove godine operacije izvodi potpuno samostalno krajnje malobrojna niška ekipa bez prisustva ili učešća kolega iz Beograda, a u ekipi su pet niških kardiohirurga, šest anesteziologa, jedan specijalista tranzfusijske medicine, jedan perfuzer i dvadesetak medicinskih sestara.

“Već petu godinu sam kapiten ove sjajne ekipe koja me neprekidno čini ponosnim svojim ogromnim požrtvovanjem i kvalitetom rada koji nije ništa bolji ni na Mayo ili Cleveland klinici u Americi! Sjajni mladi ljudi o kojima će se tek čuti”, sa ponosom ističe direktor niške kardiohirurgije dr Dragan Milić i dodaje:

“Klinika je spremna da naredne godine uradi 500 operacija kako bi se drastično, ako ne u potpunosti, eliminisala lista čekanja, a da se ovaj broj 2020.godine popne na hiljadu operacija. Za ovakav brutalan iskorak u kvantitativnom smislu neophodna je podrška Ministarstva zdravlja kako bi se primilo dodatno osoblje jer je nemoguće održati ovaj kvalitet rada bez prijema novih ljudi, kako lekara tako i medicinskih sestara. Činjenica je da jedna kardiohirurška operacija traje, prema prihvaćenim standardima, 350 minuta ili gotovo 6 sati”, naglašava dr Dragan Milić.

Na Klinici za kardiohirurgiju Kliničkog centra Niš prave se uveliko i planovi za budućnost, a jedna od ideja je da Niš dobije Institut za kardiovaskularne bolseti.

“Budući da imamo jako razvijenu kardiohirurgiju ali i vaskularnu hirurgiju i interventu kardiologiju smatram da su se stekli svi uslovi da se formira Institut za kardiovaskularne bolesti u Nišu po ugledu na institute na Dedinju ili Sremskoj Kamenici”, naglašava dr Dragan Milić. “Ako pacijenti Vojvodine i Beograda mogu da imaju ove Institute, zašto to ne bi mogli i pacijenti na jugoistoku Srbije, ako već imamo odlične i uslove i dobre stručnjake za rad jednog takvog Instituta koji bi u mnogome olakšao lečenje naših pacijenata”, dodaje.

Statistika koja se vodi na Klinici, a koja je, zapravo, pravi pokazatelj stanja kaže da je urađena 301 kardiohirurška operacija, da je smrtni ishod zabeležen kod šest pacijaneta što čini stopu smrtnosti od 1.99 odsto.

“Na žalost na listi čekanja za operaciju je oko 350 pacijenata i operacije se zakazuju za 2020. godinu”, dodaje Milić. “Lekari sa Klinike su spremni da naredne godine povećaju broj operacija na 500 kako bi se drastično smanjila lista čekanja, a svake naredne godine ovaj broj možemo da povećavamo i tako je u potpunosti izbrišemo”, zaključuje dr Dragan Milić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com