U fokusu

UPSS: Poštovanje zakona, katanci na podstanice i novi protesti!

U sali MZ “Božidar Adžije” održana je tribina UPSS-a na temu visokih  decembarskih računa za centralno grejanje, a razmatrana je i mogućnost pokretanja protesta i umrežavanje sa sličnim udruženjima širom Srbije. Za petak, 20. januar zakazana je i pres konferencija u Media i reform centru, na kojoj će biti reči o nepoštovanju Zakona o energetici i distribuciji toplotne energije od strane JKP Toplana.

Veliki broj prisutnih  razočaran je ponašanjem vlasti jer sve mere koje idu na teret građana se sprovode odmah, a one koje građanima daju neke povoljnosti se ne poštuju.

UPSS ne prihvata kao  rešenje odloženo plaćanje januarskog računa jer to nije rešenje nego zataškavanje očitog problema, a to je naduvavanje računa.

“Šta je cilj odlaganja lažnh računa? Cele godine samo toplani da plaćamo račune?”, kaže se u njihovom saopštenju.

Na tribini je skrenuta pažnja da su toplana i Gradsko veće, pri formiranju početne cene grejanja u obračun uneli neistinite podatke za površinu i gubitke i na taj način veštački podigli cenu grejanja na nepimeren nivo. To, u UPSS, smatraju prevarnom radnjom.

Ukazano je na vrlo sumljivu cenu prevoza mazuta. Prošle grejne sezone je iznosila 1,64 din/kg. Prva nabavka ove grejne sezone, u septembru mesecu, je imala cenu prevoza 2,35 din/kg. Po intervenciji građana u oktobru i novembru je bila opet 1,64 din/kg! Šta se to desilo septembra, pitali su na tribini.

Takođe prmećeno je da su neke zgrade, uplašene pretećim pismom iz toplane, skinule katanac sa podstanice što je rezultiralo uvećanim protokom i, naravno, većim računima.

Sa tribine koje je održana 18. januara doneti su i zaključci da se postave katanci na podstanicama, da se ponovo počne sa uličnim protesima, a da istovremeno neće biti pregovora sa onima koji rade na štetu građana.

Niško Udruženje slobodnih stanara donelo je odluku da se uspostavi kontakt sa istim udruženjima u Srbiji i da se sinhronizuju akcije. Zahtev za preispitivanje rada Toplane upućen je i Ministarstvu za rudarstvo i energetiku.

Oni podvlače da su pristigli računi posledica nepoštovanja Zakona o energetici i distribuciji toplotne energije od strane JKP Toplana.

Prema njihovim tvrdnjama, sve Toplane i lokalne samouprave u Srbiji, su, prema ovom zakonu, morale da potpišu pojedinačne ugovore sa kupcima toplotne energije do 29. decembra 2016. godine. Kako kažu predstavnici UPSS-a to se nije desilo, pa su posledica nepotpisivinja ugovora, između ostalog, i veliki računi za grejanje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com