Društvo

UPSS: Da li je gradska vlast sluga tajkunskoj gramzivosti?

Povodom vesti da će apoteka Higija biti izmeštena iz samog gradskog jezgra, oglasio se saopštenjem i Udruženi pokret slobodnih stanara. UPSS najoštrije osuđuje nameru niških vlasti da unište još jedan simbol Niša, piše u saopštenju.

Apoteka „Higija“ se decenijama nalazi u Obrenovićevoj ulici, na gradskom šetalištu. poslednjih dana niški mediji pišu o izmeštanju i eventualnoj prodaji ove apoteke.

U saopštenju ovog niškog pokreta navode se i razlozi zašto apoteka ne treba da bude izmeštena i kako navode “prodata”.

Saopštenje prenosimo u celosti:

UPSS najoštrije osuđuje nameru niških vlasti da unište još jedan simbol Niša. Gradom se širi nezvanična vest o nameri vlasti da privatizuje još jedno javno dobro niškog građanstva. Iz medija saznajemo da je gradska vlast već pokrenula radnje za otuđenje apoteke „Higija“ koja se decenijama nalazi u Obrenovićevoj ulici, na gradskom šetalištu.

Apoteka „Higija“, pored nesumnjivo velikog značaja za svakodnevni život Nišlija, ima veliki urbano simbolički kapital.

Pitamo se, po ko zna koji put: Da li su egoistični tajkunski interesi i nelegitimni interesi političara važniji od interesa građanstva i njegovog, tj. javnog, vlasništva? Da li je gradska vlast sluga tajkunskoj gramzivosti? Dokle će niška vlast da natura Nišlijkama i Nišlijama svoju ruraloidnu antiurbanu (pseudotradicionalnu) kulturu?

Dajemo samo tri (od bezbroj sličnih) primera za naravoučenije našim vajnim političarima.

Da li je ikada gradska vlast u Dubrovniku nameravala da sa Straduna (Place) ukloni apoteku „Domus Christi“? Takva namera bi bila smatrana otvoreno neprijateljskom sa stanovišta javnog interesa Dubrovčana. Nadaleko je znano da je Stradun jedno od najposećenijih i najuglednijih kulturnih i turističkih središta u svetu, pa nikome od gradskih čelnika ne pada na um da ukloni rečenu apoteku (zarad priprostog shvatanja preduzetništva) koja je u kulturno središte Dubrovnika preseljena 1540. godine.

Da li bi Rusi dozvolili da se, iz tzv. biznis ili tzv. turističkih razloga, ukloni znamenita „Кремлевская аптека“, koja se nalazi u Arbatu, umetničkom središtu Moskve, tik do zidina Kremlja?

Da li ijednom razumnom Britancu pada na pamet da ukloni apoteku „Boots“ koja se nalazi u blizini čuvene Katedrale Svetog Pavla (St Paul’s Cathedral), epicentru kulturnog (te i turističkog) središta Londona? Ili da ukloni apoteke iz svih takvih znamenitih središta u Londonu?

Sačuvajmo i odbranimo apoteku „Higija“ za nas i naše potomstvo”, piše u saopštenju koje je medijima poslao Udruženi pokret slobodnih stanara.

Šta se zaista dešava trenutno sa ovom gradskom apotekom, nismo uspeli da saznamo od direktora JP „Apoteke Niš“ Dimitrija Jankovića ,jer nije odgovarao na pozive i poruku novinara Niških Vesti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com