Društvo

Upravnik niškog zatvora POKLONIO nagradu od 100.000 dinara

Upravnik Kazneno- popravnog zavoda u Nišu Aleksandar Grbović jedan je od pet dobitnika prestižnog priznanja Grada Niša – nagrade 11. januar i koji je novčani deo nagrade u iznosu od 100.000 dinara, na ravne časti, poklonio deci iz pet socijalno ugroženih porodica u Nišu.
Nagrada „11. januar“ uručena je upravniku KPZ-a, antropologu Bojanu Jovanoviću, Elektronskom fakultetu, Narodnoj biblioteci „Stevan Sremac“ i Bogosloviji „Svetih Kirila i Metodija„.

Porodice su odabrane u saradnji sa Centrom za socijalni rad „Sveti Sava“ u Nišu i pomoć u iznosu od 20.000 dinara je već uručena Marijoli Todosijević, Biljani Stanojević, Mariji Kostić, Sanji Jovanović i Mariji Đokić, majkama koje imaju ukupno18-oro dece.

„Grbović je u dosadašnjem radu istakao preduzimljivost, energičnost i humanist, a Kazneno- popravni zavod u Nišu je nakon njegovog dolaska dobio visoke ocene od strane Zaštitnika građana, NVO za zaštitu ljudskih prava i Međunardnog komiteta torture. Uradio je mnogo na izgradnji humanijeg odnosa prema osuđenicima a svađe, torture i tuče zamenio je radom“ navodi se u obrazloženju nagrade.

Ipak, Grbović za Niške Vesti kaže da najviše priznanje Grada Niša ne pripada samo njemu, jer ju je dobio zahvaljujući timskom radu sa svojim mnogobrojnim saradnicima.

„Nagrada nije samo moja zasluga. Za ono što sam postigao zaslužni su i svi oni koji su sa mnom radili četiri godine. Među njima su i zaposleni i osuđeni i mnogo još saradnika koji su van zavoda. Zbog toga smatram da nisam imao pravo ni taj novac da zadržim za sebe. Sa mojim saradicima sam odlučio da taj novac doniram onima kojma je potrebniji. U saradnji sa Centrom za socijalni rad odabrali smo pet porodica koje su dobile po 20.000 dinara. To nije velika svota novca, ali će im sigurno značiti da kupe ono što im je potrebno“, rekao je upravnik KPZ-a Niš, Aleksandar Grbović.

Ovaj humani gest ujedno je bio i najava još jedne akcije za socijalno ugrožene porodice a koju će, u narednom periodu, sprovesti Kazneno –popravni zavod u Nišu u saradnji sa Centrom za socijalni rad „Sveti Sava“ u Nišu.

„U saradnji sa Centrom uskoro ćemo realizovati humanu akciju koja podrazumeva da će KPZ pružiti besplatnu  pomoć u radnoj snazi odnosno obezbediti majstore, parketare, građevince i koji će rekonstruisati stambene objekte socijalno ugroženih porodica u Nišu, dok će Centar bezbediti potreban građevinski materijal“, dodao je Grbović.

Podsetimo, za zasluge u obnovi crkve Svetog Stefana Dečanskog koja se nalazi u okviru niškog zatvora, patrijarh Irinej odlikovao je Grbovića u novembru 2015. godine ordenom Svetog Save drugog reda.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com