Kultura

Univerzitetska biblioteka od Evrope dobila 50 novih naslova

Univerzitetsku biblioteku “Nikola Tesla” posetio je šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Majkl Devenport i uručio još 50 akademskih knjiga o Evropskoj uniji iz oblasti prava ekonomije i međunarodnih odnosa. U biblioteci kažu da proširenje fonda knjiga omogućuje mladima da se informišu o EU ali i o doškolavanju u inostranstvu.

Univerzitetska biblioteka grada Niša je aktivni učesnik u programima EU i kao takva važna spona između nje i građana. U svom opusu ima brojne naslove na temu Unije a danas je dobila 50 novih iz pravno-ekonomskih i političkih oblasti koje bliže objašnjavaju osnovne principe funkcionisanja EU. Knjige je uručio šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Majkl Devenport.

devenport„Želimo da vas podržimo da još aktivnije komunicirate sa građanima, pogotovo sa mladim ljudima, studentima da bi dodatno doprineli debati o EU i evropskim vrednostima u Srbiji. Znam da entuzijazma u ovoj oblasti u Nišu ne manjka, kako u biblioteci „Nikola Tesla“ tako i među organizacijama civilnog društva“, istakao je Majkl Devenport prilikom današnje posete.

Donacija knjiga je deo projekta EU pod nazivom EUTEKA. Ovaj projekat predstavlja mrežu pedesetak javnih biblioteka širom Srbije koje svojim posetiocima nude publikacije i informacije o EU. Biblioteka „Nikola Tesla“ od 2001. godine aktivno učestvuje na konkursima Tempus projekata koji su joj kako kaže upravnik za kratko vreme omogućili da se iz klasične biblioteke pretvori u savremeni informacioni i kulturni centar.

„Želja nam je da akademskoj zajednici ali i ostalim građanima ovog dela Srbije omogućimo prave informacije o EU. To je posebno važno za mlade koji bi želeli da se informišu o stručnim putovanjima i daljim usavršavanjima u zemljama EU. Mogu da kažem da smo sa današnjom donacijom postali najbogatija biblioteka u ovom delu Srbije kada je u pitanju literatura o EU“, izjavio je Upravnik Univerzitetske biblioteke Zoran Živković.

Univerzitetska biblioteka poseduje zavidan fond od 96 hiljada naslova kao i preko dve hiljade magistarskih radova studenata Univeruiteta u Nišu. Majkl Devenport izrazio je nadu da će nova literaura omogućiti još više akademskih radova na temu EU.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com