Obrazovanje

UNIJA za produžetak raspusta, ministarstvo ne odustaje od redovnog nastavka školske godine

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije smatra da trenutno nije sutuacija dovoljna dobra da bi deca krenula u školu i da razmišljaju o predlogu da se zimski raspust produži još sedam dana.Pri tome dodaju da se u potpunosti slažu sa pedijatrima koji ističu da je bolje da deca ostanu kod kuće. Inače, do početka drugog polugodišta ostalo je još četiri dana budući da se osnovci i srednjoškolci u školske klupe vraćaju u ponedeljak, 24. januara.

Ministar prosvete Branko Ružić je najavio da će  na sledećem sastanku Tima za škole odlučivati o modelu nastave za centralnu Srbiju.

“U sredu će se znati tačan model nastave za drugo polguodište. Epidemijska situacija se proverava i o modelu nastave odlučuje na nedeljnom nivou“, kazao je Ružić.

00Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije su, sudeći po rečima predsednice UNIJE Jasne Janković, drugačijeg mišljenja.

 „Mislim da trenutna situacija nije dovoljno dobra da bi  deca krenula u školu. Posebno kada imamo u vidu da je se brojka zaraženih popale na 18.000 i kada znamo da interakcija u školi dovodi do zaražavanja i dece, i roditelja dece i nastavnika. Milsim da je neozbiljno sa ovim brojem zaraženih osoba  pokrenuti školsku godinu. Manje bi opasno bilo da deca ostanu kod kuće još sedam dana. To ne bi bilo izgubljeno vreme jer bi se časovi nadoknadili. I ranijih godina se dešavalo da se zimski raspust produži zbog sezonskog gripa“, kaže Jasna Janković.

Dodaje da bi se na ovaj način zaštitila pre svega deca, a potom i njihove porodice pa i nastavnici. U suprotnom u školama može da dođe do takve situacije da deci nema ko da predaje.

Predlaže da se nakon tog perioda napravi presek a onda se donese odluka o načinu na koji bi počelo drugo polugodište.

„U zavisnosti od situacije  možemo da odlučimo da li će se nastava odvijati onlajn, da bude kombinovana ili neposredna. Možda da neka deca neposredno pohađaju nastavu a neka  po kombinovanom modelu“, mišljanja je Janković.

Jasna Janković je mišljenja i da nakon dve godine rada sa decom onlajn ili po kombinovanom modelu mora da se postavi i pitanje kvaliteta njihovog usvojenog znanja.

 „Moramo da dobijemo i odgovor na pitanje kakav će biti nivo obrazovanja naše dece kada se jednog dana sve ovo završi“, kazala je Janković.

Ukoliko sve ostane onako kako je ministar prosvete najavio,a to znači da se deca školskim obavezama vrate 24.januara moraće  da se podigne i nivo pažnje na ličnu higijenu, provetravanje prostorija u školi, obavezno nošenje maski tokom boravka u školskim prostorijama.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Da je ministar zaista neki ministar a ne neki oveštali birokrata koji je preživeo Neretvu i Sutjesku i pre svega čovek i da razmišlja o deci, a ne o pobedi nad mrskim neprijateljem _ Prozor mora noćas pasti, trebao bi se zamisli, ko će mu sutra ostati da mu ide u školu, zbog svojih jeftinih poena koje će da dobije od tamo nekog. Decu su naša budućnost i treba ih negovati, čuvati a ne uništavati. Ko će onda da mu ide u školu? Ne razumem ga kao roditelja. Dosta je nam profitera a la Kona, Bate, Darje… Deca su naše blago,on on/i/ hoće sa ih gurne pred bajonete!!! Sram ga bio, sa bi ga sran bilo! Ja svoje dete, bez obziri na naredbe ovoj Mengela, ne puštam u školu. A kad sve ovo prodje, nagoknadi će oni to. Da ga vidim da mu neki učenik strada? Gde će sakriti?

  2. I pre raspusta u odeljenjima je bilo po 8,9 dece od 22.Ni 50%.Nefunkcionalan prelazak gradiva.Uvesti online nastavu dokle god je situacija ovakva.Produziti raspust jer sirenje virusa kroz kolektiv je veliko.Citave porodice su pod gripom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com