Zdravlje

Uniforme za zdravstvene radnike sredstvima Evropske unije

Uniforme za srpske medicinske radnike angažovane uz pomoć Evropske unije stigle su u nekoliko ustanova širom zemlje u vreme kada se i Srbija i region suočavaju sa rastućim brojem obolelih od COVID 19.

Prva tura uniformi isporučena je javnim zdravstvenim ustanovama u Beogradu, Valjevu, Šapcu, Novom Pazaru, Nišu, Vranju, Novom Sadu i Somboru. Uniforme su namenjene medicinskom osoblju, koje je nedavno angažovano kao pomoć EU naporima Srbije u borbi protiv pandemije.

Medicinski radnici zaposleni su u okviru programa koji realizuje Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS). Sve isporuke su protekle veoma dobro, a partneri na terenu izrazili su zahvalnost za pomoć koju su dobili od Evropske unije.

“Zdravstveni radnici –  lekari, medicinske sestre, laboratorijski tehničari i administrativno osoblje, koji će biti zaposleni u koordinaciji sa Institutom ‘Batut’, biće upućeni na ispomoć u zavode za javno zdravlje, bolnice, domove zdravlja i laboratorije širom Srbije. U narednih 6 meseci ovih 200 profesionalaca radiće na prvoj liniji u opštinama u kojima je to najpotrebnije, poput Beograda, Kragujevca, Užica, Valjeva, Čačka, Šapca, Kraljeva Novog Pazara…”, objasnio je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambassador Sem Fabrici, kada je sredinom jula najavljeno zapošljavanje medicinskih i nemedicinskih radnika iz Srbije.

Foto: EU info centar

“Milion evra iz IPA II fonda izdvojeno je za angažman oko 200 ljudi koji će pripadati zdravstvenim timovima, sačinjenih od jednog lekara, dva tehničara i jednog administrativnog radnika”, istom prilikom izjavila je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Do sada je u borbi protiv virusa korona Evrospka unija finansirala 800.000 zaštitnih maski, 100 trijažnih kontejnera (svi proizvedeni u Srbiji), kao i opremu za njih, 300 infracrvenih bezkontaktnih toplomera, 100 koncentratora kiseonika, i drugo.

Više o partnerstvu Evropske unije i Srbije i ulaganjima u srpski zdravstveni sektor, koja traju gotovo dve decenije, možete pročitati u zasebnoj vesti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Ključne reči

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Close