Zdravlje

UNICEF isporučio nove inkubatore Nišu i Kragujevcu

Za „male divove“ još tri inkubatora u dva grada

UNICEF je  poklonio još tri inkubatora Nišu i Kragujevcu koji su nabavljeni u okviru kampanje Tako mali da bi u srce stali koja je krajem prošle godine pokrenuta sa ciljem opremanja i modernizacije neonatalnih jedinica u našoj zemlji. Niš je dobio dva, a Kragujevac jedan inkubator što čini ukupno sedam inkubatora koje je UNICEF donirao u poslednjih mesec dana.

U Srbiji se svake godine rodi 65 hiljada dece, od kojih je 4000 prevremeno rođenih beba, a svakoga dana novih 7 beba zahteva neki vid urgentne podrške. Upravo je prevremeno rođenje odgovorno za više od 60% smrtnih slučajeva novorođenčadi.

„Jako mi je drago što danas ponovo u Kragujevcu i Nišu poklanjamo tri inkubatora, pored onih koje smo u aprilu već donirali. Dva inkubatora za Niš obezbeđena su od donacija građana, dok je inkubator koji smo poklonili Kragujevcu donacija kompanije MRG Export Import. Ovo je mali deo opreme koju je UNICEF obezbedio u okviru akcije TAKO MALI DA BI U SRCE STALI koju smo pokrenuli sa ciljem jačanja neonatalne službe u Srbiji, čemu smo u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, posvećeni od 2017. godine. Nastavljamo sa nabavkom neophodne opreme i pružanjem podrške jedinicama za intenzivnu neonatalnu negu kako bismo dodatno smanjili smrtnost prevremeno rođenih beba, što jeste naša misija. Veliko HVALA svim našim partnerima koji su nas podržali u ovoj važnoj inicijativi. Ova kampanja primer je kako udruženi možemo da kreiramo sistemske promene za male heroje koji, uprkos svojoj osetljivosti, pokazuju divovsku snagu koja je inspiracija svima nama“, izjavila je Jelena Kovačević u ime UNICEF Srbija.

Zahvaljujući saradnji sa vodećim nacionalnim stručnjacima iz oblasti neonatologije, UNICEF je od 2017. godine do danas definisao niz mera kojima su podržane jedinice za intenzivnu neonatalnu negu u osam zdravstvenih ustanova u Nišu, Kragujevcu, Beogradu i Novom Sadu. Nakon izbijanja pandemije COVID-19, kao dodatni vid podrške UNICEF je obezbedio i 12 neonatalnih respiratora za potrebe intenzivnog zbrinjavanja prevremeno rođenih beba u ovim ustanovama.

 

„I danas želim da izrazim zahvalnost UNICEF-u, na dugotrajnoj posvećenosti i sjajnoj saradnji, kao i na četiri inkubatora koja smo dobili samo u poslednjih mesec dana. Ka Nišu gravitira oko 2 i po miliona stanovnika i ovi inkubatori su namenjeni za spašavanje života, lečenje i zbrinjavanje dece iz celog regiona Južne i Jugoistočne Srbije. Prevremeno rođenim bebicama inkubatori daju daju šansu da prežive i dođu svojoj kući. Nova savremena oprema nam pruža mogućnosti da maksimalno unapredimo kvalitet zdravstvenih usluga i brige na dečijim klinikama i to jeste važan zadatak kome smo posvećeni, a sa UNICEF-om kao partnerom imamo dodatnu snagu da u našoj misiji istrajemo“, rekao je Prof. dr Zoran Perišić, vd direktora UKC Niš.

 

UNICEF je od 2017. uložio ukupno 45.768.852,00 dinara u modernizaciju rada neonatalne službe u Srbiji i nastavlja svoj rad u saradnji sa Ministarstvom zdravlja koje je podržalo i kampanju Tako mali da bi u srce stali.

 

“Velika zahvalnost ide UNICEF-u jer je bio sa nama i u prethodnim godinama, jer na UNICEF možemo da se oslonimo i računamo da je sa nama u borbi za živote ovih majušnih, a jakih beba. Inkubatori su tu da nam pomognu da prevremeno rođene bebe podržimo da se izbore za svaki nov udah, da prežive i sustignu svoje vršnjake koji su pravovremeno došli na svet. U junu ćemo dobiti i aparat za terapiju hlađenjem koji će, uz svu dosadašnju pomoć, značajno unaprediti uslove u kojima brinemo o najosetljivijim bebicama. Važno je reći da mi ostajemo posvećeni daljem razvoju perinatalne i neonatalne nege na Klinici u Nišu i da računamo na snažno partnerstvo sa UNICEF-om i u narednom periodu“, kazala je Prof. dr Emilija Golubović, Upravnica Klinike za dečije i interne bolesti UKC Niš.

 

Zahvaljujući odzivu više od 5100 pojedinca i 257 mala i srednja preduzeća,  UNICEF je samo tokom ove kampanje, u periodu od novembra 2020. do sada, prikupio više od 12 miliona dinara, što je omogućilo nabavku ukupno sedam inkubatora, od kojih su četiri dostavljena Nišu, dva Kragujevcu i jedan Novom Sadu, a aparat za terapijsku hipotermiju novorođenčadi dobio je Institut za neonatologiju u Beogradu.

 

UNICEF nastavlja sa nabavkom neophodne opreme i pružanjem podrške jedinicama za intenzivnu neonatalnu negu da dosegnu evropske standarde, što uključuje i sprovođenje principa porodično orijentisane razvojne nege kao vitalnog koraka ka poboljšanju ishoda u pogledu smrtnosti, bolesti i razvoja dece rođene pre vremena i sa zdravstvenim komplikacijama.

 

UNICEF poziva građane i poslovnu zajednicu da svojim donacijama nastave da pružaju pomoć, kako bismo pokazali svu snagu zajedništva i pomogli da najosetljivije bebe dobiju najbolje uslove za početak života.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com