Zabava

UMEK kao Zeta Retikula premijerno u Nišu

U krugovima ljubitelja elektronske muzike kao bomba je pre dva meseca odjeknula vest da će u Nišu 24. decembra nastupiti jedan od dvojice osnivača i živih legendi slovenačke scene u niškom klubu Fidbek.Od tada se dolazak Uroša Umeka nestrpljivo čeka i pomno preslušavaju materijali, koje već dugi niz godina objavljuje pod alijasom Zeta Retikula, najvavljuju organizatori.

Foto: Luka Kase

Jedan od načina da producenti ne dosade sebi samima u istom žanru jeste i da objavljuju muziku pod različitim pseudonimima i za različite izdavačke kuće. Uroš ih ima desetak, premda jedan izdvaja kao najdraži.

“Pod imenom Zeta Retikula otprilike od 2000. radim elektro, muziku za manju scenu, barem je bila manja na početku. Projekat je skoro deset godina bio u mirovanju, a onda sam nastavio da pravim trake za svoju dušu. Pod ovim alijasom mogu da objavim sve mekše, melodičnije osećaje u muzici. Elektro pruža više mogućnosti za melodije, jer ako radiš tehno sa melodijama, onda se nekako brzo ode u komercijalu”, objašnjava Uroš.

Iako neće raditi tehno set, po kojem je najprepoznatljiviji u svetu i sa kojim će iduće godine obeležiti 30 godina postojanja na sceni, niška publika odlično zna o kakvom DJ/producentu je reč i jedva čeka da ga u svom gradu čuje uživo u elektro izdanju.

“Spremam se za tu žurku mesecima, dolazim u Srbiju posle duže pauze i neverovatno mi je da ću ga opet slušati u istom prostoru nakon pune 24 godine. Tada se, doduše, klub zvao Velvet, a Umek je radio tehno, ali nema veze, volim i elektro”, kaže Ana.

Organizator ovog, po mišljenju mnogih, najekskluzivnijeg ovogodišnjeg događaja u Nišu je srpsko-nemačka izdavačka kuća Steler Mod, osnovana 2020. Ambasadori elektra, Kalson i Dagobert, promovišu ovaj muzički pravac autorskim radom objavljenim na tradicionalnim nosačima zvuka – pločama, ali i digitalnim servisima, kao i svojim i nastupima inovatora ovog pravca.

“Setovi Zeta Retikule su jedinstveni i retki dragulji, predstavlja nam izuzetnu čast i privilegiju to što ćemo ga imati kao hedlajnera na ovom događaju” – naglašavaju organizatori, dodajući da će subotnja žurka u Fidbeku biti prava poslastica za ljubitelje elektro zvuka i zbog same činjenice da Umek kao Zeta Retikula dosad nije nastupao u Srbiji.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com