Društvo

Ulice u Nišu dobili glumci, naučnici, pisci, umetnici, sportisti, muzičari…

U Nišu više neće biti neimenovanih ulica. Po nalogu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave čak 932 ulice, sokaci i zaseoci su imenovani na teritoriji grada. Tako su svoje Ulice u Nišu dobile mnoge istaknute Nišlije, ali i poznati srpski glumci, naučnici, pisci, umetnici, sportisti, muzičari, policajci, pripadnici službe bezbednosti, učesnici ratova, generali i akademci.

“Preporuka je stigla iz Ministarsva građevine, kako bi oni mogli da na teritoriji našeg grada legalizuju sve objekte. Od te preporuke i naloga Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave smo krenuli, a onda smo obavestili sve opštine na teritoriji grada da na osnovu razgovora sa građanima daju predloge Komisiji za za promenu naziva, delova naseljenih mesta i ulica”, rekao je Niškim Vestima predsednik Komisije Bojan Marinković.

Veliki broj predloga je stigao, dok smo neke ulice sami imenovali rukovodeći se odlukom da imena ne smeju da se ponavljaju, napomenuo je Marinković.

“Napravili smo jedan širok spektar kako bi bili sagledani i ispoštovani svi oni koji to zaslužuju. Pre svega smo želeli da istaknute Nišlije koji su rođeni i živeli u Nišu, ali i oni koje je životni put odveo iz našeg grada dobiju svoje ulice. Svoje ulice su dobili naučnici, pisci, slikari, umetnici, sportisti, muzičari, kompozitori, ali i pripadnici vojske, policije, akademci, pripadnici 63. padobranske brigade, borci sa Paštrika”, istakao je Marinković.

Ono što se izdvaja od uobičajene prakse je to da je svoju ulicu dobio i Marinos Ritsoudis, Grk koji nije hteo da bombarduje Srbe i zbog ignorisanja direktog naređenja ležao tri dana u vojnom zatvoru i sudilo mu se pred nekoliko sudova, uključujući i Evropski sud za ljudska prava.

Ulicu na Paliluli će tako dobiti legendarni Žika Čokalija. Komisija nije izostavila ni Acu Blatnika, glumca iz Niša Slobodana Dimitrijevića.

Čak 27 glumaca dobilo svoje Ulice u Nišu. Svoju ulicu ima i Mane iz Zone Zamfirove

“Iz Gradskih opština su nam stigli predlozi kada su nazivi ulica po poznatim glumcima u pitanju, a mi smo to prihvatili”, rekao je Marinković.

Tako će na teritoriji GO Niška Banja svoje ulice imati Nebojša Glogovac, Mira Stupica, Ružica Sokić, Bora Todorović, Milorad Mandić Manda, Ljuba Moljac, Vlastimir Đuza Stoiljković. Na teritoriji GO Palilula ulice će dobiti proslavljeni Dragan Nikolić i Milena Dravić, dok su dve ulice u GO Crveni Krst imenovane po gllumcima Marinku Madžgalju i Milošu Živiću. U GO Pantelej ulicu je dobio Dragan Laković, ali i Predrag Laković, Rahela Ferari, Dragomir Bojanić Gidra.

Ulice u Nišu imaće i najmlađe žrtve bombardovanja Marko Simić i Milica Rakić, ali i Kosta Vujić, Julijan Đupon, Car Justinijan, Veliki Župan Vukan I, Jelena Anžujska, Knez Višeslav, Knez Radoslav, Kraljica Marija Karađorđević, Kralj Stefan Dečanski, Jovanka Bončić, Đurađ Branković, Marija Kiri, Dragoslav Šekularac, Aleksandar Tirnanić Tirke…

Ulicu dobio i Aleksa Dimitrijević, dečko koji je tragično nastradao u sudaru autobusa i voza na pružnom prelazu u Donjem Međurovu.

“Na zahtev meštana Aleksa Dimitrijević je dobio svoju ulicu. Ovde se radi o preimenovanju naziva ulice. Kada je preimenovanje u pitanju pomenio bi i Bojana Mitrovića, pripadnika policijske uprave, koji je preminuo nedavno od posledica infekcije virusom gripa AH1N1″, rekao je Marinković i dodao da ima još takvih primera koje je Komisija usvojila na predlog samih građana, a nemoguće ih je sada sve pomenuti, jer je broj zaista veliki.

Ono što je interesantno je i to da se Kopitareva ulica neće više zvati tako, već će njeno novo ime biti Kazandžijsko sokače, kako ga i sve Nišlije zovu i koje predstavlja brend grada. Promenjen je naziv i Sarajevske ulice i ona se sada zove Ulica 63. padobranske brigade.

Država Srbija je odobrila namenska sredstva iz budžeta da svi građani koji stanuju u ulicama koje dobijaju nove nazive, neće plaćati naknadu kada budu menjali svoja dokumenta, rekao je Marinković Niškim Vestima.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com