Društvo

Uklanjanje pasa sa ulica jedan od prioriteta Grada

Uklanjanje napuštenih pasa sa ulica jedan je od prioriteta grada Niša i time će se u narednih nekoliko meseci baviti Javno komunalno preduzeće “Mediana” i udruženja za zaštitu životinju, najavila je danas gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Ona je kazala da je mnogo primredbi građana na napuštene pse, pre svega na centralnom niškom trgu, ali i u ostalim delovima grada, u svim parkovima i u selima. Sotirovski je kazala da će se uklanjanje pasa obavljati “fazno”, jer ih je previše da bi bili svi odjednom zbrinuti u prihvatilištu.

“Nama jeste prioritet da uklonimo napuštene pse sa ulice i da ih što pre udomljavamo. Prihvatilište koje ćemo proširiti daće mogućnost da roditelji sa decom mogu tu da dođu i izaberu psa koga žele da udome”, rekla je Sotirovski na današnjoj sednici Gradskog veća.

Prema njenim rečima, prihvatilište će biti prošireno po standardima Evropske unije i psi će u njemu biti siti i imati adektvatnu negu.

“Kada bi podigli svest građana da svoje ljubimce čipuju i sterilišu, onda bi imali manje pasa na ulici”, istakla je Sotirovski.

Ona je podsetila da je Niš iz svog budžeta proteklih godina izdvajao 80 do 100 miliona dinara kao odštetu građanima koje su psi ujeli.

“Zloupotreba ima. Mi to vidimo po imenima i prezimenima ljudi kojima se novac isplaćuje, vidimo po imenima advokata i advokatskih kancelarija koje ih zastupaju”, naglasila je Sotirovski.

Gradonačelnica Niša najavila je da će grad sa nadležnim službama promeniti algoritam postupanja u slučaju ujeda pasa, kako bi se što smanjila zloupotreba. Gradski većnik Miroslav Đokić rekao je da se uporedo sa priprema za izgradnju azila za pse koji će imati 500 mesta, u Nišu sprovodi besplatna sterilizacija vlasničkih pasa, kao mera za smanjenje napuštenih pasa.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com