Ugostiteljski uranak na Viniku
Tradicionalna gastro-turistička manifestacija „Zalogaj juga“ održava se danas u etno kompleksu Konstantinov konak na Viniku nadomak Niša.
Reč je o drugom Međunarodnom takmičenju kulinara koji će se nadmetati u spremanju jela nacionalne kuhinje, koje organizuje Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša.
Spremanje hrane na otvorenom je poseban deo srpske tradicije i kulture u glavni je adut juga Srbije u promociji ugostiteljsko-turističkih potencijala.
„Sve počinje u 11 časova. Učestvuje oko 70 takmičara koji će pripremati jela u kotliću i druge nacionalne specijalitete na tradicionalan način, na otvorenoj vatri. Tema je slobodna, pa ko šta voli – pasulj, gulaš od divljači, od pečuraka, riblja čorba, riblji paprikaš … Imamo juniorske i seniorske ekipe, biće tu i profesionalaca i amatera, ali što je najvažnije i učeničkih ekipa. To su đaci Ugostiteljsko turističke škole iz Niša koji su proglašeni prvacima Evrope, na nedavno završenom Međunarodnom festivalu gastronoma u Budvi. Konkurencija će biti žestoka, a ko će biti najbolji odlučiće sudijski tim, koga čine nastavnici i profesori gastronomije“, kaže Zoran Mirašević predsednik Udruženja ugostiteljskih i turističkih poslenika Niša.
Svojevrsni prvomajski uranak ugostitelja upotpuniće i takmičenje domaćica koje će pripremati tradicionalne srpske pite i kolače, čime će nacionalni meni na ovom takmičenju biti kompletiran.
„Obećavamo zaista jedan lep događaj i bilo bi lepo da Nišlije odvoje vreme i tradicionalni prvomajski uranak, koji se poslednjih godina pretvorio u obično roštiljanje, zamene nečim što je svakako lepo za videti, ali i degustirati. Tačno je da prognoza nagoveštava oblake i kišu, ali Konstantinov konak ima uslove i za takve vremenske uslove, tako da ne brinemo previše“, dodaje Mirašević.
Pokrovitelj manifestacije „Zalogaj juga” je GO Pantelej.
Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.