Društvo

Udruženje “Kajmakčalan” pomaže u pronalaženju predaka i njihovih grobova

Udruženje za negovanje i čuvanje srpske baštine „Kajmakčalan“ nastaviće sa svojom tradicijom i organizovati odlazak u Makedoniju u terminu od 8. do 15. septembra. Uoči ovog događaja, u četvrtak 26. aprila od 18 časova, u Domu Vojske Srbije u Nišu biće predstavljene aktivnosti Udruženja.

Svi koji žele da rade po uslovima koji su dati u pozivu – programu akcije su dobrodošli.” poručuju iz udruženja.

Udruženje svake godine u prvoj polovini septembra organizuje odlazak u Makedoniju sa zadatkom da pronađe i očisti groblja koja su zaboravljena i prepuštena zubu vremena i popišu sve podatke koji se budu mogli očitati sa spomenika, pa će sa tom praksom nastaviti i u godini kada se obeležava 100 godina od završetka Velikog rata.

Udruženje Kajmakčalan radi na identifikaciji sahranjenih srpskih vojnika sa željom da se pronađu potomci poginulih ratnika i pruži informacija o mestu gde je njihov predak sahranjen. O svom ličnom iskustvu na pronalaženju groba člana familije pričaće jedan od učesnika promocije.

“Nakon završetka rata, groblja (oko 250) koja su se nalazila na teritoriji Grčke su eshumirana a kosti prebačene na Srpsko vojno groblje na Zejtinliku. Srpska vojnička groblja i grobovi iz Prvog svetskog rata rasuta po padinama planine Nidže u Republici Makedoniji padaju u zaborav. Srpski junaci koji su u krvavim
bitkama na Solunskom frontu dali svoje živote za slobodu otadžbine leže u tuđoj zemlji u bestragiji zaboravljeni od onih kojima su slobodu podarili. Da li su to oni
zaslužili?”

Svi posetioci promocije dobiće spisak sa imenima poginulih srpskih ratnika čiji su grobovi identifikovani a koji su rođeni na teritoriji Niša, Prokuplja, Pirota, Leskovca, Vranja i sa čitavog juga Srbije. 

Ovaj spisak ima za cilj da postakne potomke da pokušaju da pronađu grob svog pretka ili ako im je neko od imena poznato da potomke upute na Udruženje. Posetioci će dobiti i anketni list da popune podatke o svom pretku o kome žele da saznaju mesto sahrane i članovi Udruženja će im dostaviti tražene podatke ako takvim raspolažu.

Na promociji će biti reči o tome šta su članovi Udruženja uradili u proteklih 10 godina i kako potomci mogu uz pomoć Udruženja da pokušaju da pronađu grob svog pretka na Solunskom frontu.

Kajmakačalan je jedinstveno udruženje građana koje se volonterski bavi pronalaženjem i čišćenjem srpskih vojnih grobalja na teritoriji današnje republike Makedonije (oblast Mariovo) odnosno na prostoru gde je bio Solunski front.

“Nažalost, nema tačne evidencije ko je sahranjen i koliko njih je sahranjeno na vojnim grobljima. Udruženje za negovanje i čuvanje srpske baštine Kajmakčalan poseduje spiskove sahranjenih za veći broj grobalja na ovoj teritoriji (arhiv Jugoslavije).” kažu iz Udruženja.

Većina grobalja na ovom prostoru su mahom nastala tokom borbi 1916. godine. Posle osvajanja Kajmakčalana i oslobođenja Bitolja uspostavlja se slobodna teritorija od 1600 kvadratnih kilometara na liniji s. Snegovo, s. Gradešnica, vrh Sokol. Na ovom
prostoru u skoro svakom selu postoji groblje srpskih ratnika.

Borbe koje je srpska vojska vodila na Solunskom frontu, od leta 1916. do jeseni 1918. godine, dovele su do velikih gubitaka. Stradalo je preko 9.000 vojnika i oficira. Poginuli vojnici i starešine sahranjivani su neposredno iza borbene linije na takozvanim „pukovskim grobljima“, bez sanduka, sa drvenim krstačama. Na krstačama su upisivani lični podaci svakog pojedinca (čin, ime i prezime, jedinica).

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com