Društvo

Učenici pojeli svoje maturske radove

Učenici Ugostiteljsko-turističke škole u Nišu polagali su maturski ispit na jedinstven način, a onda su, pošto su dobili ocene za pokazano znanje jednostavno pojeli svoje radove zajedno sa profesorima i roditeljima kao i gostima koji su se našli u školi.

Ianče, učenici ove škole već godinama unazad maturu polažu na javnom času, a đaci su polagali maturske ispite iz kuvarstva, usluživanja, poslastičarstva i agencijsko-hotelijerskog poslovanja.

Zadovoljni ocenama koje su dobili, kada su zapisnici zatvoreni, počela je gozba. A na savršeno aranžiranim stolovima našle su svakojake đakonije koje se služe i u najelitnijim rastoranima.

Foto: V.P.

Zečetina je bila savršena, piletina na poseban način se topila u ustima, pite bez zamerki i sve po redu i u stilu Đorđa Balaševića “al se nekad dobro jelo”. Nekada i kada to spreme učenici Ugostiteljsko-turističke škole za svoju maturu.

Dragana Minčić, direktorka Ugostiteljsko-turističke škole; Foto: V.P.

“Ovo je maturski ispit za ugostiteljske i kulinarske tehničare. Učenici su stekli dovoljno znanja i veštine i spremni su kako za rad, tako i za nastavak učenja na nekom od fakulteta”, kaže direktorka Ugostiteljsko-turističke škole Dragana Minčić. “To pokazuje sve ovo što se danas vidi na ovim stolovima, a matura naših đaka se jede”.

Ona dodaje da su stručnjaci iz kulinarstva potrebni našem gradu budući da je Niš turistički grad.

“Naša škola koja pruža sve obrazovne profile kako bi se obezbedio razvoj turizma u Nišu”, rekla je direktorka Minčić.

Ako je suditi po jelima koja su se našla na stolu turisti će zadovoljiti sva svoja čula, a maturanti su se pobrinuli da pokažu koliko su vešti i u pripremi starih srpskih jela, pa su umesili pogaču koju su služili sa čvarcima, pripremili su i pasulj na tavče i suvim paprikama punjenim pasuljem. Uz to je išla i salata od preziluka i suvih paprika, ili čuvena trljanica, pa ko voli nek izvoli.

Kuvani bob je za mnoge bio specijalitet za desetku, ali nisu izostala ni druga jela iz kuhinja njihovih prabaka.

Anđela Marković je jedna od maturantkinja.

Anđela Marković, maturantkinja; Foto: V.P.

“Pripremali smo sve i svašta, tu je nacionalna kuhinja, hladna i topla predjela, divljač”, kaže Anđela koja je odlučila da posle mature nastvi školovanje na nekom od fakulteta u Beogradu, a odobarala je gastronomiju.

Dodaje da maturski nije bio težak jer svi što se radi u kuhinji ove škole radi sa ljubavlju, a za Anđelu u kulinarstvu više nema tajni.

Gosti su mogli i da se zaslade. Za to su se pobrinuli učenici sa smera za poslastičare. Na stolu su se šepurile voćne i čokoladne torte, one sa grilijašem i bez. Ukus da poližes prste. Slatki maturski radovi nestali su za tili čas.

“Završni ispit poslastičara se satoji u tome da naprave jednu tortu. Ponuđeno im je 16 torti, a oni su birali šta će da rade. Spremni su već da rade sami, a više od polovine odeljenja je našlo posao”, objašnjava nastavnik poslastičarstva.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com