Društvo

Učenici iz Niša isključuju predrasude

Projekat Isključi predrasude sprovodi se u srednjim školama u Nišu tokom februara i marta 2018. godine uz podršku Misije OEBS u Srbiji. U projektu učestvuju elektrotehnička škola Nikola Tesla, Medicinska škola, Umetnička škola i gimanzije Stevan Sremac i Bora Stanković.

Cilj projekta je da učenike srednjih škola ohrabri da kritički misle i argumentuju svoje stavove o radikalnom ekstremizmu u našem društvu. Više od 120 dece učestvovalo je u radionicama, a đaci su zatim sami organizovali akcije.

Do sada je održano 11 radionica promišljanja koje su pratile učeničke akcije na različite teme. Učenici Umetničke škole pripremili su plakate na temu zabrane desničarskih partija i govora mržnje. Iz elektrotehničke škole odlučili su da održe debatu na ove dve teme, dok su u gimnaziji Stevan Sremac odlučili da napišu pravila ponašanja koja će važiti u školi i pošalju apel medijima iz Niša da ne koriste govor mržnje u svojim tekstovima.

Nastavnica iz gimnazije Bora Stanković je sa svojim učenicima uradila anketu o mišljenju učenika na ove teme i javno su predstavili rezultate u holu škole. Učenici Medicinske škole napravili su prezentaciju o skrivenim fašističkim znakovima u našem okruženju.

Nakon održanih akcija učenicima će biti priređen završni događaj 29.3.2018. godine u gimnaziji Stevan Sremac, gde će im biti dodeljeni sertifiakti i pokloni, a učenici će predstaviti svoje akcije ostalim učenicima iz drugih škola i predstavnicima medija.

Ukoliko želite da saznate više o projektu ili stupite u kontakt sa nastavnicima koji su učestvovali, možete nas kontaktirati na broj 060/3624-011 ili putem e-mail adrese milica@gradjanske.org

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com