Društvo

Ubuduće bez signala za jeftinu struju

Ukoliko ste sinoć pokušali da zagrejete vodu u bojleru, operete veš u mašini ili možda skuvate ručak za sutra, koristeći jeftinu struju, verovatno ste ostali zbunjeni, jer signalna lampica koja se svake večeri uključuje u određeno vreme obaveštavajući vas da je počela ona jeftinija tarifa, nije zasvetlela.

Ista priča u centru Niša, ali i u nekoliko perifernih naselja. U čemu je problem?

Na to pitanje, u datom trenutku, odgovor je mogao da ima eventualno dežurni dispečer.

“Verovatno je u vašoj zgradi u toku dana promenjeno brojilo. EPS ima obavezu da promeni sva brojila do kraja godine. I da znate ta lampica vam više neće trebati, možete da je sklonite”, reče dispečer, uz opasku da je javnost o tome već obaveštena. (?!)

Početak jeftine struje u Srbiji godinama unazad označavala je mala crvena, negde i zelena lampica. Niža tarifa u Nišu počinje u 22, odnosno 23 sata u zavisnosti od dela grada. Traje ukupno osam sati, bez obzira na sezonske promene u računanju vremena, neradne dane, državne ili verske praznike.

Kako bi se obezbedio uravnotežen rad elektroenergetskog sistema i sprečilo opterećenje uređaja i opreme, jeftina struja se i u ostalim gradovima Srbije uključuje u različitim terminima, uglavnom u intervalu od 22 sata do ponoći. Doba primene niže tarife određeno je Metodologijom za određivanje cene električne energije za javno snabdevanje, koju je usvojila Agencija za energetiku RS (AERS).

Kako da znamo trošimo li skupu ili jeftinu struju?

Novina u isporuci jeftine struje pomalo zbunjuje jer kako da budemo sigurni kakvu struju trošimo. Električari kažu da se to lako može proveriti na sopstvenom brojilu.

„Ukoliko koristite dvotarifni strujomer, on ima dva brojčanika i registruje potrošenu struju po višoj i nižoj tarifi. Strelica na dvotarifnom brojilu ili brojčana oznaka 1 ili 2, označava koju tarifu brojilo registruje. Ako je strelica nagore, znači da trošite skupu struju, strelica ka dole pokazuje da trošite jeftinu. Ukoliko su te oznake brojčane, jedinica označava skupu, dok dvojka označava jeftinu struju. Kod digitalnih brojila skuplja tarifa je označena sa T1, a jeftinija sa T2“, objašnjavaju.

Budući da se signal za promenu tarife, godinama unazad, šalje automatski, daljinskim putem iz komandnog centra distribucije, ne postoji mogućnost da se u doba niže tarife primenjuje skuplja.

“Nas obavezuje Zakon da u toku noći neprekidno u periodu od osam sati isporučujemo jeftinu struju, tako da što se toga tiče budite bez brige”, uverava dispečer.

 

Ukoliko ste, ipak, sumnjičavi, večeras ukoliko indikator ne pokaže da je počela isporuka jeftine struje, skoknite do svog brojila i pratite strelice, brojke i slova.

Nije svejedno koju ćete struju trošiti. Jeftina tarifa i te kako može da smanji račune za električnu energiju i sačuva kućni budžet, imajući u vidu da je njena cena četiri puta niža od cene skuplje tarife.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

15 Komentara

  1. U Nišu jeftina struja (T2) pocinje u 22h ne u 23 hkao što pise ovde u članku.

      1. U uputstvu za rukovanje trofazno električnog brojila (stavka 14) :
        Brojilo posjeduje kalendar realnog vremena. Interni časovnik ima automatsku funkciju prelaska sa ljetnjeg na zimskoračunanje vremena i obrnuto, a prema kalendaru srednjoevropskog vremena.

        Takođe gore u članku stoji da u centralnoj srbiji T2 počinje u 22h a kasnije pise u 23h, znaci dve ne konzistentne informacije u jednom tekstu…

        1. Zivim u Matevcu. Kod mene jeftina struja pocinje u 23:00 licno sam proverio na svom brojilu.

  2. U ED Niš postoji kompetentna osoba, od koje bi trebalo da dobijete informaciju o tome što ste želeli da pišete u članku, tako da je vrlo glupo da takve stvari pitate dežurnog dispečera, i dobijete nepotpune informacije.

  3. Одговор:

    У складу са Методологијом за одређивање цене електричне енергије за јавно снабдевање („Сл. гласник РС“, бр. 84/2014) поглавље VII.2., „нижа дневна тарифа за активну енергију“ се примењује на износ активне енергије коју корисници преузимају из система током обрачунског периода, по правилу у времену од 00h до 07h и од 23h до 24h сваког дана.

    Доба примене тарифа за активну енергију у дистрибутивном систему или појединим деловима система се може одредити и у другом периоду дана, ради обезбеђивања уравнотеженог рада система и спречавања преоптерећења уређаја и опреме, под условом да доба примене „ниже дневмне тарифе за активну енергију“ почиње између 22h и 24h и траје непрекидно осам часова.

    Нижа дневна тарифа за активну енергију на конзумном подручју града Београда је у периоду од 00:00h до 08:00h.

    Sa sajta EDB-a.

  4. Sinoć sam pratila digitalno brojilo 23 :20 još uvek stoji T1 ja sam okolina Nisa što znači da T2 je trebao da se uključi u 22:00

  5. Ja sam ovaj clanak sinoc prvi put video i pratio sam rad brojila ja sam iz Vojvodine no nema nikakve ni veze to jer najvaznije je da brojilo nije uopste celu noc prebacilo na nizu tarifu vec radi samo po skupljoj. Nije mi bilo tesko da skoknem do svoje tetke koja isto ima dvotarifno digitalno brojilo i da pogledam u 4h ujutru dali je kod nje prebaceno i eto iznenadjenja ni tamo nije prebacilo na nizu tarifu. Da bih video detaljnije o ovom LOPOVLUKU Elekrodistribucije pogledao sam sve Racune od Godinu Dana unazad jer toliko imam online uvid u Racune i moja sumnja je potvrdjena oko LOPOVLUKA jer na svakom Racunu u od Juna 2021 do danas stanje brojila u nizoj tarifi je NE PROMENJENO ! znaci ono stanje koje je bilo pre Godinu Dana i danas je na brojilu za nizu tarifu a da stvar bude zanimljivija na svakom Racunu pise odredjena potrosnja u nizoj tarifi i to svaki mesec drugacije sto znaci da EPS napamet od oka pise korisnicima potrosnju u nizoj tarifi koja nema veze sa realnoscu jer merodavno je samo Zakonski ono stanje koje je na brojilu Staro i Novo svaki mesec tako da ce uslediti Krivicna Prijava bar sa moje strane u vezi ovog Kriminalnog Akta !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com