Hronika

Ubica starice, ikonopisac iz Raške, zatražio da ga eutanaziraju

Ikonopisac iz Raške Vladan Grahovac (28) koji je optužen da je 31. avgusta 2019. godin ubio Nišlijku Jelicu Tartarovski (82) u njenom stanu, zatražio je danas u završnoj reči pred Višim sudom u Nišu da bude eutanaziran.

On je rekao da 40 godina robije, koliko je zatražilo tužilaštvo, predstavlja za njega smrtnu kaznu jer neće doživeti pedesetu godinu, jer boluje od HIV infekcije.

„Ne razumem zašto najteža kazna kada ranije nisam izvršio nijedno krivično delo. Učinio sam teško ubistvo, grize me savest, krv je na mojim rukama. Žao mi je što ne postoji eutanazija, jer to smatram pravom kaznom za mene“ rekao je Grahovac.

Kazao je takodje da je to što je ubio staricu posledica toga što je bio neuračunljiv i tražio je dodatno neuropsihijatrisko veštačenje.

„U petoj godini sam silovan, otac me je maltretirao i od tada sam mrzeo samo jednu osobu i hteo da je uklonim sa ovog sveta, a to sam bio ja. Iz tog razloga sam već u šestoj godini stupio u homoseksualne odnose, jer sam se na taj način kažnjavao. Patim od ogromne griže savesti, jer često sanjam Jelicu. Dolazi mi u snove i u snovima mi oprašta“, naglasio je Grahovac.

Tužilac Andrija Ivić je objasnio da je nesumnjivo na osnovu tragova ustanovljeno da je Vladan počinio delo za koje se tereti i isključio mogućnost da je bio neuračunljiv.

„Njegovi su postupci potpuno racionalni. Došao je u Niš sa namerom da ubije ženu za koju je znao da je nemoćna i da ima novac. Upao joj je u stan i ubio je na svirep način zadavši još 36 uboda nožem tokom deset do petnaest minuta za koje vreme je ona pretrpela velike bolove. Nakon toga je izvršio premetačinu i ukrao 760 evra. On se vraćao u stan, uklanjao tragove, otišao u Klinički centar i zatražio pomoć zbog povrede koju je zadobio dok je žrtvu ubijao, zaklanjao lice od kamera za koje je znao gde se nalaze a zatim se vratio u Beograd“, izjavio je Grahovac.

Prema njegovim rečima, da je Grahovac bio potpuno svestan svojih postupaka potvrdili su i veštaci Specijalne zatvorske bolnice.

„Na njegovoj strani postoje samo otežavajuće a nijedna olakšavajuća okolnost i zato tražim da mu se izrekne 40 godina zatvora, što je bila maksimalna kazna u vreme kada je izvršio delo“, istakao je Ivić.

Izricanje presude zakazano je za 2. april.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Zasto slikara narkomana pokusavate da preimenujete u ikonopisca ?
    Ikonopisac i slikar su dva sveta, spaja ih jedino to sto koriste cetkice za slikanje i nista vise .
    Ali koliko ima istine u danasnjim medijima, stjuardesa moze da vozi avion, travar da bude doktor, portir da bude direktor..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button