Ekonomija

U Vladi Srbije proglašene pobednice konkursa za podršku ženskom preduzetnišvu! Dobitnica i preduzetnica iz Niša

Darija Kisić Tepavčević: Uverena sam da će se njihove firme toliko razviti da će one biti u prilici da zapošljavaju druge.

One su pobednice, one su preduzetnice! Imaju ideju, viziju, a sada i sredstva da na velika vrata zakorače u svet biznisa! Prvi i najvažniji korak napravile su uz pomoć kompanije Mozzart, koja će dodeliti bespovratna sredstva u ukupnom iznosu od 50.000 evra za sedam nezaposlenih žena.

Pobednice konkursa koji je letos raspisan u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost danas su u Vladi Srbije primile ministarka za rad, prof dr. Darija Kisić Tepavčević i potpredsednica Vlade Srbije prof. dr Zorana Mihajlović.

U velikoj konkurenciji, među više od sto veoma zanimljivih predloga, izdvojile su se: Jadranka Dimitrijević (Klek), Jelena Mlađenović (Ub), Ivana Cvetković (Niš), Lana Kurteš (Novi Sad), Dragana Simić (Ćićevac), Miljana Mišić (Vranje) i Nataša Janković (Šabac).

Uzgoj žalfije, proizvodnja kraft piva, peciva ili sveća i aromatičnih ulja, izrada narodnih nošnji… Ovo su samo neke od njihovih sjajnih poslovnih ideja, a podrška obuhvata  bespovratnu pomoć sa ciljem ekonomskog osnaživanja žena i promocije rodne ravnopravnosti. O svim ovim temama je bilo reči na prijemu u Vladi Srbije.

“U saradnji sa Koordinacionim telom i društveno odgovornom kompanijom Mozzart, uspeli smo da organizujemo konkurs kojim se žene podstiču da uđu u svet preduzetništva. Pokazali smo da imamo znanje i snagu da omogućimo što više ovakvih akcija. Čestitam pobednicama koje su danas ušle u poslovni svet, radi se o sedam jakih, hrabrih, sposobnih i ambicioznih žena. Uverena sam da će se njihove firme toliko razviti, da će biti u prilici i one same da zapošljavaju. Uslovi konkursa su bili takvi da su uključene kategorije osoba koje imaju najnepovoljniji položaj na tržištu rada: osobe starije od 50 i mlađe od 30 godina, koje su nažalost dugoročno nezaposlene, samohrane majke, pripadnice romske populacije, osobe sa invaliditetom”, rekla je ministarka Kisić Tepavčević.

Mihajlović je iznela podatak da u našoj zemlji, kada se govori o tržištu rada, u odnosu na ukupno zaposleno stanovništvo 15 odsto je manje žena, da žene ako su zaposlene na istim radnim mestima primaju oko 16 do 18 odsto niže plate i da na sivom tržištu ima mnogo više zaposlenih žena.

“Želimo ne samo da stvaramo bolje uslove nego zajedno da učestvujemo u stvaranju tih uslova. Ne možemo da pričamo o razvijenosti države ako ne stvorimo jednake uslove za sve, muškarce i žene. Sve što radimo kroz zakonodavne okvire nije dovoljno ukoliko ne pokrenemo celo društvo da stvaramo jednake uslove. Ukoliko je žena ekomonski osnažena, takva žena može da brine o svojoj porodici, sebi, takva žena može da napreduje i da se dodatno obrazuje, a to je veliki boljitak za samo društvo. Kroz ovu akciju, žene iz različitih krajeva Srbije će dobiti priliku da razvijaju posao, a velika bi stvar bila da one na kraju dođu u situaciju da zapošljavaju druge žene. Nadam se da će svi ovi projekti biti uspešni i da ćemo posle godinu dana uspeti da popravimo podatke o kojima smo govorili”, naglasila je Zorana Mihajlović.

OD UZGOJA ŽALFIJE DO PROIZVODNJE NARODNJE NOŠNJE

Jadranka Dimitrijević će dobiti priliku da razvije svoj biznis sa uzgojem, obradom, sušenjem i prodajom žalfije u Kleku kod Zrenjanina. Jelena Mlađenović će otvoriti pekaru na Ubu, Ivana Cvetković pokreće proizvodnju kraft piva u Nišu, Lana Kurteš pravi sveće i aromatična ulja od organskih proizvoda u Novom Sadu. Dragana Simić iz Ćićevca se prijavila sa projektom izrade narodnih nošnji, a Miljana Mišić sa održavanjem higijene u poslovnim i stambenim objektima u Vranju, uz reciklažu plastične ambalaže. Nataša Janković želi da proizvodi ušivne etikete za tekstilnu industriju u Šapcu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com