Sport

U Podgorci održan drugi turnir Balkanske lige u košarci u kolicima

Podgorica sjajan domaćin

Balkanska liga u košarci u kolicima (eng. Balkan Wheelchair Basketball League, skr. BWBL) održana je minulog vikenda u Podgorici.

Na drugom turniru BWBL u sezoni 2021/2022. su odigrana su druga dva kola, četiri utakmice ukupno.
Ligu čine ekipe iz četiri države: Bosne i Hercegovine (KKK Bijeljina – Bijeljina), Bugarske (BKHU Levski – Sofija), Crne Gore (KK OSI Paramont – Podgorica) i Srbije (KKK Nais – Niš). BWBL se igra po trokružnom Borgovom modelu, gde svaki tim se sastaje sa drugim po tri puta. Igra se devet kola, a onaj ko ima najviše bodova je šampion BWBL. Planirano je odigravanje četiri turnira gde je svaki tim po jednom domaćin. BWBL ima sedište u Sofiji, predsednik lige je dr Vladimir Iskrov (Sofija), izvršni komesar prof. dr Marko Aleksandrović (Niš), a komesar za suđenje je prof. Igor Đorđević (Niš).

Drugi turnir ovosezonske novoformirne BWBL je, po ocenama svih učesnika, sjajno organizovan. Operativnu organizaciju turnira je imao KK OSI Paramont – Podgorica, uz podršku Paraolimpijskog komiteta Crne Gore i JU Gimnazija „Slobodan Škerović“ u Podgorici, uz pokroviteljstvo Glavnog grada Podgorica.

Turnir je svečano otvorio pomoćnik sekretara za kulturu i sport Glavnog grada Podgorica,  Miloš Antić.Posle dve ubedljive pobedede na prvom turniru BWBL, ekipa KK OSI Paramont – Podgorica se pokazala dobrim domaćinom, ali je pretrpela dva poraza, od KKK Bijeljina – Bijeljina (34:68) i KKK Nais – Niš (51:55).

Podgoričani su nastupili bez dva najbolja igrača sa prvog turnira, Nermina Hujića i Dina Dizdarića, ali borbenost i želja domaćih košarkaša u kolicima nije izostala. Najbolji u redovima podgoričke ekupe je bio Nikola Mišurović (14 poena u prvoj i 21 poen u drugoj utakmici). U neizvjesnoj utakmici protiv Nišlija istakli su se i Nermin Pandžić (16 poena) i Senad Husović (12 poena).

Košarkaši u kolicima iz Niša sa puno samopouzdanja očekuju sledeći turnir koji će biti organizovan u gradu na Nišavi sledeće godine marta meseca. Dve tesne pobede, protiv BKHU Levski – Sofija (52:49) i KK OSI Paramont (55:51), ekipa trenera Miljana Hadžovića treba najviše da zahvali Vladu Švraki (36 poena u prvoj i 16 poena u drugoj utakmici). Valja napomenuti da je čak devet igrača ekipe iz Niša postiglo poene na utakmici protiv podgoričke ekipe.

Tihi favoriti iz sedišta BWBL, BKHU Levski – Sofija, još traži prvu pobjedu. Ekipa iz prestonice Bugarske je izgubila tesan meč „na jednu loptu“ sa komšijama iz Niša, vođeni reprezentativcem Persijanom Elenkovim (19 poena). Bugarska ekipa je izgubila drugu utakmicu na turniru u Podgorici od raspoloženih Bijeljinaca (47:61), a ubedljiviji poraz nisu pretrpeli zahvaljujući raspoloženim Persijanu Elenkovu i Nikolaj Vaklinovu (po 14 poena).
Iako oslabljena sa neigranjem nekoliko igrača, najmlađa ekipa na turniru, KKK Bijeljina, vođena sjajnim strategom

Novom Trifunovićem dočekuje proleće na čelu tabele BWBL, sa sve četiri pobede. Podgoričke dve ubedljive pobede nad domaćinom KK OSI Paramont (68:34) i BKHU Levski – Sofija (61:47) ekipa iz Bijeljine treba da zahvali sjajnim igrama Edisa Imširovića (24 poena u prvoj i 12 poena u drugoj utakmici) i Strahinje Rosuljaša (18 poena u prvoj i 17 poena u drugoj utakmici). Vredi napomenuti da je u drugoj utakmici protiv BKHU Levski, mladi Predrag Šarenac postigao 16 poena.

Košarka u kolicima je specifičan sport kada je suđenje u pitanju. Potrebno je postojeće sudije koje dolaze iz košarke dodatno obučiti. Na turniru u Podgorici, edukaciju sudija je vršio sudija međunarodnog ranga g. Damir Kunosić (Tuzla), FIBA komesar i IWBF instruktor, inače kontrolor suđenja na nedavno završenim Paraolimpijskim igrama u Tokiju. Zahvaljujući sjajnoj saradnji koju imaju KK OSI Paramont – Podgorica, Paraolimpijski komitet Crne Gore i Košarkaški savez Crne Gore, šest sudija iz Crne Gore je pohađalo obuku, uz sudije iz Sofije i Niša.

Koordinaciju sudija je vršio BWBL Komesar za suđenje,  Igor Đorđević (Niš). Plan sa početka sezone, koji se sada ostvaruje, je da se tokom tekuće sezone BWBL obučavaju sudije za košarku u kolicima. Razvoj sudijskog kadra, kao i obaveza vođenja FIBA statistike i emitovanje live streama, predstavljaju deo postavljenih standarda novoformirane lige, što je domaćin turnira u potpunosti ispunio.

Pored obuke sudija,  Damir Kunosić je imao „diplomatsku misiju“ u Podgorici. Naime, Kunosić je tehnička podrška kancelarije generalnog sekretara IWBF, g. Norberta Kučere, zadužen za suđenje i razvoj. U komunikaciji sa predstavnicima Paraolimpijskog komiteta Crne Gore, dogovoren je protokol za prijem Crne Gore u svetsku porodicu košarke u kolicima. Očekuje se tokom zime i formalno članstvo u Crne Gore u IWBF.

Sledi treći turnir u čiji će domaćin biti Niš marta naredne godine, a poslednji četvrti BKHU Levski – Sofija u aprilu naredne godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com