Virus KoronaZdravlje

U Nišu vakcinisano 80.000 ljudi

Direktor Doma zdravlja Niš Milorad Jerkan je izjavio da je u Nišu do sada obe doze vakcine protiv korona virusa primilo više od 60.000 ljudi, što je 28 odsto punoletne populacije, dok je ukupno vakcinisano 80.000 ljudi ili 37,2 odsto.

 

“Nedostaje nam još oko 20.000 vakcinisanih gradjana da bi došli do kolektivnog imuniteta. Medjutim, interesovanje je opalo, imali smo ranije u toku jednog dana 2.500 do 4.000 vakcinisanih, a sada do 1.000”, rekao je Jerkan.

Interesovanje za vakcinaciju, po njegovim rečima, slabije je medju mladim ljudima, posebno medju ženama, dok je medju starijim od 50 godina “odličan procenat vakcinisanih”.

“Dešavalo nam se proteklih dana da se u fabrikama sa po 2.000 radnika za vakcinaciju prijavi samo desetak zaposlenih. Razlog je jak antivakcinalni lobi i dezinformacija da vakcina ostavlja posledice po reproduktivno zdravlje žena”, naveo je Jerkan.

Apelovao je na gradjane da se prijave za vakcinaciju i naveo da se proteklih dana Domu zdravlja javljalo od 200 do 300 gradjana Makedonije, koje ipak nisu mogli da prime jer je obustavljena vakcinacija stranih državljana.

Kazao je da niški Dom zdravlja trenutno raspolaže Fajzerovim vakcinama, a da će do kraja nedelje stići i nove doze vakcina Sputnjik V i Sinofarm, koje su kako je rekao, najtraženije.

Prema njegovim rečima broj pacijenata i pregleda u kovid ambulantama niškog Doma zdravlja u poslednjih nedelju dana smanjen je za 20 do 30 odsto.

On je a rekao da je juče u kovid ambulantama Doma zdravlja i u kovid ambulanti Zavoda za zaštitu zdravlja radnika pregledan 1.671 pacijent, a da je prisustvo virusa potvrdjeno kod 125 pacijenata, dok je pre nedelju dana bilo 1.839 pacijenata i 145 pozitivnih na kovid.

“Epidemiloška situacija je i dalje zabrinjavajuća. Sve dok ne dodjemo do desetak pozitivnih u toku jednog dana ne smemo da se opustimo, a primetno je opuštanje, posebno medju mladima. Kafići su puni i mladi se ne pridržavaju epidemioloških mera, niko ne nosi masku”, naveo je Jerkan.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

3 Komentara

  1. A jel govorio tome kako ucenjuje radnike ako nisu vakcinisani da ne mogu da rade u covidu ili na vakcinaciji? Takva naredna nije stigla ni od Grada ni od ministarstva ni od Vlade ni od kriznog staba, a i ne moze jer zakonom i Ustavom ne moze da natera na to bilo koga jer je uskracena bilo kakva sloboda za koju se valjda zalazemo. A jos tuznije je sto svi na to cute od drzave do radnika saml nemojte da kukate sto gledate Severnu Koreju jer je u Domu zdravlja vec imate. Pozic

  2. Samo Danijela da ne dodje posle njega jer ce stvar da bude jos gora,jer koliko kapiram ona vodi glavnu rec i gotovo za sve se pita i jako je sujetna jer misli da je mnogo bitna a ne shvataju da su svi foteljasi i kosuljasi potrosna roba dokle god su potrebni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com