Kultura

U Nišu: strip kao način života

Pod pokroviteljstvom Gradske opštine Medijana, a u organizaciji Udruženja ljubitelja stripa „Branko Plavšić“ počinje Četvrti međunarodni festival stripa „Medijana Nifest 2017“.

“Uz brojne kulturne manifestacije na području Gradske opštine Medijana dodali smo još jednu – Festival stripa. Nadam se da će naše učešće postati tradicija, zarade širokog spektra aktivnosti u kojima učestvujemo a koje su važne za kulturu”,  rekao je  predsednik najveće niške opštine Medijana Milan Krstić.

On je podsetio da su uz strip junake odrastale brojne generacije Nišlija, a sada je prilika i da se upoznaju sa njihovim autorima.

Izložba Nišlije, autora stripskog Šerloka Holmsa, Vladimira Krstića Lacija, biće jedan od centralnih događaja u okviru Festivala.

“Strip je način života. Nagrada „Zlatna muza“ iz San Rema je pozitivna posledica istrajavanja u kvalitetu u stripu. Publika je to samo nagradila”,  rekao je Krstić i pozvao Nišlije da dođu na Festival i druže se sa strip junacima i eminentnim crtačima iz zemlje i inostranstva.

Predsednik Udruženja ljubitelja stripa „Branko Plavšić“, Zoran Nikolić, izričit je da bez podrške Gradske opštine Medijana ne bi ove godine ni bilo Festivala stripa u Nišu.

Napominje da se u ovom gradu neguje tradicija škole stripa i da je iznenađujuće veliko interesovanje za radionice u osnovnim i srednjim školama.

 

Ekskluzivni gosti „Medijana Nifesta 2017“ koji će danas, 11. maja u 18 sati na niškom Sajmištu otvoriti predsednik GO Medijana Milan Krstić, su Danijele Kaluri i Marčelo Manđantini, italijanski strip autori, crtači Dilana Doga i Zagora.

Učestvuju i drugi brojni gosti iz inostranstva i cele Srbije. Izložbe se održavaju u Oficirskom domu i Domu vojske, dok je Niško sajmište rezervisano za tribine i otvorene radionice stripa.

Nifest traje do petka, 12. maja, a celokupni program manifestacije možete pročitati ovde. PROGRAM NIFESTA 2017

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com