Društvo

U Nišu otvoreno prvo reciklažno dvorište

Na prostroru na kojem se nekada nalazila divlja deponija, kod Prirodno matematičkog fakulteta, sada se nalazi prvo reciklažno dvorište. U ovom reciklažnom dvorištu građani će svakog dana od 8 do 20 sati moći da odlažu belu tehniku, građevinski šut, staklo, plastiku, odeću. Reciklažno dvorište u Nišu je drugo po redu otvoreno u Srbiji.

Reciklažno dvorište je sistemsko rešenje koje će eliminisati pojavu divljih deponija jer građani mogu ovde potpuno besplatno da odlože sav onaj otpad koji ne ide u komunalne posude, odnosno ono što odlažu nelegalno na divljim deponijama, kaže v.d. direktora JKP Mediana Ivan Mihajlović.

Ivan Mihajlović, direktor JKP “Mediana” Niš

“Ova lokacija je bila ruglo grada.  Na tom mestu, pre svega nekoliko meseci bila je divlja deponija na kojoj su radnici JKP Mediana godišnje sakupljali 3.600 metara kubnih otpada, što je više od polovine ukupnog otpada koji se ukloni kroz redovan program. Mislim da će ovaj centar dati značajne rezultate za poboljšanje higijene u gradu”, istakao je Mihajlović.

Programom upravljanja otpadom u Srbiji koji je donela Vlada Srbije, predviđeno je formiranje mreže centara za reciklažu i svaka lokalna samouprava mora da ima makar jedno reciklažno dvorište. Ono se sastoji ih dva dela, u prvom je prostor u kojem se sakuplja nekategorisani otpad, računajući i građevinski otpad i drugi deo u kojem građani mogu da odlažu reciklabilni otpad, odnosno elektronski otpad, stari nameštaj, drvo, plastiku…

Miroslav Đokić, gradski većnik

“Grad Niš je doneo jednu odluku da svih pet Gradskih opština dobiju ovakve lokacije za sakupljanje različitih vrsta otpada, a glavni cilj je da se sav kabasti otpad koji šalje ružnu sliku, odloži ovde, a ne na ulici, na zelenim površinama i pored kontejnera”, kazao je gradski većnik Miroslav Đokić.

Otpad će se reciklirati, a onaj koji to ne može završiće na gradskoj deponiji. Građani u reciklažnom dvorištu mogu da odlože svoj otpad potpuno besplatno, a kako bi bili informisani iz grada najavljuju da će svi stanovnici dobiti letak sa uputstvima.

Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša

“Mislim da će ovim reciklažnim dvorištem biti zadovoljni i sami stanari naselja Crvena Zvezda. Neće više ovde imati deponiju, zaprega konjskih nemilih scena. Pošto grad ima ovde dosta svojih parcela, razmatramo da sa Gradskom stambenom agencijom podignemo jednu zgradu za socijalno stanovanje, i da deo, a možda i celo naselje Crvena Zvezda, raselimo sa ovih prostora i da na taj način omogućimo da oni kojima je privatno zeljište uzurpirano godinama ponovo mogu da koriste svoje parcele”, jer to je obaveza Grada, kaže gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

Ona je dodala da je ovo pravi način da se dovedemo u red, da naučimo šta znači selektovanje otpada. Ovo su i budući predkoraci za regionalnu deponiju, najavljeno je danas.

“Znači ovo, mada za nas penzionere je naporno jer moramo da donosimo ovde”, kazao je stanovnik ovog dela grada Ferat Sofić.

 

U naselju Crvena Zvezda formirane su i dve zelene površine na mestima gde je ranije bila divlja deponija i otpad starih automobila.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Svaka čast za inicijativu, najzad nešto pametno i u cilju poboljšanja da grad bude čistiji. Nadam se da će nasi građani stvarno ovde odlagati otpad a ne pored kontejnera u gradu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com