Društvo

U Nišu obeleženo Sretenje – Dan državnosti

Dan pred obeležavanje Dana državnosti i praznika Sretenje, koji se proslavljaju 15. februara, pripadnici Vojske izveli su na platou iznad Letnje pozornice u Tvrđavi počasnu artiljerijsku paljbu. Vojnici su prvobitno prodefilovali centrom Niša.

Počasnoj paljbi prisustvovao je potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović.

Vojni orkestar prošetao je danas popodne od Trga kralja Milana, Obrenovićevom ulicom do Trga kralja Aleksandra. Sugrađani su bli vidno oduševljeni ovom svečanošću i uživali u marševima posvećenim velikim vladarima Srbije Milošu Obrenoviću, Petru I Karađorđeviću, kraljevima Milanu i Aleksandru.

Niški vojni orkestar izveo je i čuvenu sprsku koračnicu “Marš na Drinu”.

Sretenje je državni praznik kojim se obeležavaju dva značajna istorijska datuma za kulturno-istorijski i nacionalni identitet Srba.

Srbija obeležava veliki hrišćanski praznik Sretenje obeležavajući godišnjicu Prvog srpskog ustanka pod vođstvom vožda Karađorđa (1804. godine). Na isti dan, 1835. godine u Kragujevcu je donet i prvi Ustav srpske kneževine, poznat i kao Sretenjski ustav, koji je Srbiju definisao kao nezavisnu kneževinu podeljenu na okruge, srezove i opštine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com