Društvo

U Nišu obeleženo 80 godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu

Osam decenija od oslobođenja Niša od nemačkih okupatora u Drugom svetskom ratu obeleženo je polaganjem venaca na Spomenik oslobodiocima Niša na Trgu kralja Milana i u Spomen-parku Bubanj.

Vence i cveće položili su predstavnici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, predstavnici Grada Niša i gradskih opština, Nišavskog upravnog okruga, pripadnici Vojske Srbije i Policijske uprave u Nišu, predstavnici boračkih udruženja i udruženja građana koji neguju tekovine oslobodilačkih ratova.

Predstavnik Saveza udruženja narodnooslobodilačkih ratova Srbije (SUBNOR), istoričar dr Goran Milosavljević kazao da je da su na današnji dan pre 80 godina u 16 časova baš na mestu gde se sada nalazi Trg kralja Milana susrele su jedinice Crvene armije sa jedinicama srpskih divizija koje su oslobodile Niš.

Foto : Niške Vesti /B.Lj.

„Borbe su bile vrlo teške. Nemci su do poslednjeg trenutka branili grad u nameri da preko Niša stvore jedan mostobran preko koga bi mogla armija grupa E nemačka da se povlači prema Beogradu, odnosno dalje prema Nemačkoj. Ovde je nemačka komanda presečena, a Nemci su zaustavljeni“, istakao dr Milosavljević.

On je kazao da su posle posle četiri po godine pakla u kome je grad živeo to sve prekinuto.

Foto : Niške Vesti /B.Lj.

„Ovde je nastalo opštenarodno veselje kada su jedinice Narodnooslobodiličake vojske Jugoslavije ušle u Niš“, kazao je dr Milosavljević.

Prema njegovim rečima procene govore da je upravo srpski narod u svim krajevima gde je bilo oružanog otpora nemačkim, italijanskim i drugim okupatorima naše zemlje dao apsolutnu premoć u ljudstvu i u borbama, ali na žalost i u smrti.

„Milion i po Srba izgubili smo u Drugom svetskom ratu, što na stratištima, što u borbama. I u oslobođenju Niša stradalo je više stotina naših boraca, naših oslobodilaca. Polažemo cveće i na spomenik sa nadom da nikad ne budu zaboravljeni, da antifašistička borba bude naš simbol i da nas podstiče na borbu koju vodimo i danas za slobodu i nezavisnost svoje zemlje“, dodao je dr Milosavljević.

Sekretar Državne uprave i lokalne samouprave Đorđe Dabić rekao je da se na današnji dan sećamo slavne i herojske borbe naših dedova koji su pre tačno 80 godina oslobodili Niš i okolna mesta.

„Važno je da nastavimo da vodimo našu državu u pravom smeru, da idemo ka budućnosti, ne zaboravljajući slavnu prošlost. Veliko je zadovoljstvo biti u Nišu budući da je Vlada Republike Srbije u ovaj grad uložila mnogo sredstava. Vidimo koliko je infrastruktura napredovala, koliko se ulagalo u privredu i u ceo taj realni sektor. Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je posebno insistirao da Niš dobije sve fabrike koje danas ima, da se zaposle svi ljudi koji su u nekim prošlim vremenima ostali bez posla. Zadovoljstvo nam je što ćemo uskoro da dočekamo kamen temeljac za 10. fabriku koja će doći u Niš“, izjavio je Dabić.

On je istakao da će se Vlada Republike Srbije truditi da ulaže ravnomerno u svaki deo naše države, ne samo u velike gradove kao što su Beograd i Novi Sad, kao u prethodnom periodu.

„Danas vidimo da se ulaže u apsolutno u sve regione podjednako i tako će se sigurno nastaviti i u budućnosti“, naglasio je Dabić.

Povodom obeležavanja osam decenija od oslobođenja Niša od Nemaca u Drugom svetskom ratu večeras će u niškom Domu vojske biti organizovana svečana akademija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com