Društvo

U Nišu najpopularniji Filozofski, Medicinski i Elektronski fakultet

Na 14 fakulteta Univerziteta u Nišu uveliko traju prijemni ispiti za upis brucoša u novu  2019/2020. akademsku godinu. Prema kalendaru Konkursa za upis na visokoškolske ustanove prijemni ispiti će se završiti do 30. juna. Prema podacima sa Univerziteta u Nišu  pripremljeno 5.192 indeksa za 14 fakulteta, ali se u prvom, junskom upisnom roku prijavilo 4.375 kandidata, što znači da će svi biti upisani ako polože prijemne ispite, samo je pitanje da li će se naći ispod liste za budžetske studije.

Od planiranih 5.192 mesta, 3.253 je planirano za budžetske studije, dok je za samofinansirajuće studente predviđeno 1.939 mesta.

U Nišu, to je već tradicionalna pojava, najviše interesovanja vlada za Filozofski fakultet. Na ovom fakultetu konkuriše 865 kandidata za jedno od  640 mesta na  13 studijskih programa osnovnih akademskih studija. Najviše se kandidata prijavilo za studije psihologije 212, a mesta ima samo za njih 90, što znači da će tek svaki drugi kandidat imati šansu da dobije indeks. Na drugom mestu su osnovne akademske studije anglistike  za koje je konkurisalo 182 kandidata, a fakultet upisuje 90, pa će i na ovom studijskom programu tek svaki drugi kandidat uspeti da “prođe”. Veliko interesovanje je vladalo i za osnovne akademske studije  socijalna politika i socijalni rad. Za ove studije se prijavilo 76 kandidata, ali će indekse dobiti samo njih 50, 30 na budžetu i 20 samofinansirajućih studenata. Slično je i na departmanu komuniciranje i odnosi sa javnošću koji upisuje 50, a prijavilo se 78 kandidata.

Otvaranje departmana za nemački jezik i književnost se pokazalo kao pravi potez Filizofskog fakulteta jer se za 30 mesta prijavilo duplo više kandidata, čak 56.

I na Fakultetu umetnosti biće odabira, a indekse će dobiti samo oni najbolji na prijemnom ispitu. Ovaj fakultet upisuje 66 studenta, a prijavilo se 95 kandidata.

Medicinski fakultet se i ove godine nalazi u samom vrhu interesovanja srednjoškolaca. Fakultet na integrisanim studijama medicine, stomatologije i farmacije upisuje 348 brucoša, a prijavilo se 606 kandidata, najviše za integrisane studije medicine, 402 za  204 mesta, pa će tek svaki drugi kandidat biti upisan.

Na Elektronskom fakultetu se za  540 mesta prijavilo 654 srednjoškolca, a na Mašinskom fakultetu je konkurisalo 240 kandidata za 340 mesta.

Građevinsko-arhitektonski fakultet upisuje 360 studenata, a prijemne ispite polaže 254 kandidata. Najviše njih se prijavilo za studije arhitekture, 201, ali će indekse dobiti samo njih 180, od kojih će 120 biti na budžetu.

Na Prirodno-matematičkom fakultetu prijave je predalo 264 kandidata za jedno od 330 mesta. Za računarske nauke konkurisalo je čak 104 kandidata za 53 mesta, pa će i ovde biti “sitno sito” na prijemnom.

Tehnološki fakultet u Leskovcu moraće da popunjava mesta u drugom roku jer se sada za jedno od 120 mesta prijavilo svega  41 kanidat, a slično je i na Poljoprivrednom fakultetu u Kruševcu gde je za 105 mesta konkurisalo tek 56 kandidata.

Za studije na Fakultetu zaštite na radu vlada konstantno interesovanje i za 360 mesta u prvom roku se prijavilo 158 kanidata.

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja na osnovnim akademskim studijama upisuje 195 kandidata, 140 na budžetu i 55 samofinansirajućih, a prijavilo se 160 kandidata, što znači da će budžetska mesta biti popunjena već u ovom roku.

Ekonomski fakultet upisuje ove godine 700 brucoša, 330 na budžetu i 370 samofinansirajućih. Za ova mesta se prijavilo 408 kandidata pa će u septembarskom roku ostati mesta samo za samofinansirajuće studente. Slično je i na Pravnom fakultetu gde je za  600 mesta konkurisalo  340 kandidata.

Više indeksa od broja kandidata je i na Pedagoškom fakultetu u Vranju koji upisuje 260 brucoša, a studentskoj službi je predato 64 prijava.

Koliko će koji fakultet upisati studenta pokazaće konačne rang liste, ali je sasvim evidentno da je pripremljeno više indeksa nego što ima kandidata.

“Ova situacija je pomalo i očekivana jer se ove godine upisiju generacija studenata koja je rođena one godine kada je zabeležen najveći pad nataliteta”, kaže profesor dr Natalija Jovanović, dekan Filozofskog fakulteta.

Ona se nada da će već iduće godine situacija biti bolja, ali ako je suditi po broju kandidata koji se prijavljuju za studije na Filozofskom fakultetu natalitet tu i ne igra neku veliku ulogu. Filozofski i dalje ostaje jedan od najpopilarnijih fakulteta u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com