Društvo

U Nišu konferencija o odgovornom upravljanju otpadom i Poglavlju 27

U Nišu će se u ponedeljak razgovarati o Poglavlju 27 u pregovorima Srbije sa Evropskom Unijom, koje se tiče zaštite životne sredine, kao i o tome kako to izgleda iz ugla lokalne samouprave i koji su sledeći koraci ka ekološki prosvećenom gradu. Konferencija će se održati u ponedeljak, 4. juna, od 12 sati u Regionalnoj privrednoj komori u Nišu.

Konferenciju „Odgovorno upravljanje otpadom i Poglavlje 27“ organizuju Udruženje Zeleni ključ i Asocijacija ekoloških organizacija Zelena lista Srbije.

Ovo nije samo konferencija, već je povezivanje institucija, obrazovnih ustanova, jačanje saradnje i povezanosti zbog istih ciljeva kojima težimo, a to je očuvanje životne sredini. Mi smo se opredelili za priču o velikom segmentu u zaštiti životne sredine, a to je upravljanje otpadom“, navodi Olivera Milošević, iz udruženja Zeleni ključ.

Ona dodaje da se godinama unazad ekološki edukuju deca, osnovci, srednjoškolci i studenti ali da se i dalje primećuju problemi. Zato je, pojašnjava, važno da se okupe svi značajni akteri u procesu očuvanja životne sredine ali i podizanja svesti građana.

Konferenciji će prisustvovati predstavnici Ministarstva zaštite životne sredine, državni sekretar Ivan Karić, koji je i šef pregovaračke grupe kada je reč o Poglavlju 27, Radmila Šarović, načelnica Odeljenja za upravljanje otpadom u Ministarstvu. Tu će biti i predstavnici grada koji će o ekološkim problemima govoriti sa nivoa lokalne samouprave.

“Želimo da čujemo šta radi država, kako deluju zakoni i zakonodavstvo, ali i da čujemo priču sa lokalnog nivoa. Tu će biti i niške firme koje se bave reciklažom, predstavnici JKP Medijane, ali i predstavnici civilnog sektora.”, dodaje ona.

Simbolično, konferencija će biti organizovana u susret 5. junu – Danu planete Zemlje i zaštite životne sredine.

Skup se održava uz podršku programa CSOnnect, koji sprovodi Regionalni centar za životnu sredinu (REC) i Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), i u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom Nišavskog, Pirotskog i Topličkog upravnog okruga.

Nakon konferencije, u Oficirskom domu će od 15:30 učenici srednjih škola i studenti predstaviti izložbu fotografija, rezultate istraživanja, infografike, kreativne torbice i eko-film.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com