Društvo

U Nišu je održan regionalni skup o etičkom kodeksu funkcionera lokalne samouprave

U organizaciji Stalne konferencije gradova i opština u sali Skupštine Grada Niša, danas je održan regionalni skup o etičkom kodeksu funkcionera lokalne samouprave. Skup je otvorio predsednik Skupštine Grada Niša dr Boban Džunić.

Važnost etičkog kodeksa je upravo u tome da funkcioneri prepoznaju na koji način treba da se odnose i prema svojoj dužnosti koju obavljaju, a koju su im građani poverili, i kako će se ponašati prema drugim ljudima i službenicima.

U pitanju su moralna načela, što znači da zakonska obaveza ne postoji, ali ako Skupština usvoji odluku, postojaće Savet koji može da reaguje u odrđenim situacijama.

Novak Gajić, autor Vodića za primenu etičkog kodeksa

“Kodeks treba da služi kao podsetnik funkcionerima, ili kao jedna vrsta navigacije u upotrebi etike u obavljanju javne službe koja im je poverena. Tu nema kažnjavanja, kaznu treba da daju birači. Suština Saveta je da pomogne funkcionerima na koji način nešto može da se ispravi i unapredi.”, rekao je Novak Gajić, autor Vodiča za primenu etičkog kodeksa funkcionera lokalne samouprave.

Funkcioneri bi trebalo sami, preuzimajući funkije da prihvate i da se pridržavaju etičkog kodeksa ponašanja.

Dr Boban Džunić, predsednik Skupštine grada Niša

“Ovo je samo jedna od sesija koja je održana u Nišu na kojoj smo govorili i o primeni vodiča za etički kodeks lokalnih funkcionera. Kada se govori o ovom kodeksu govori se samo o samobaveznosti njegovog poštovanja, što samo znači da je on deklarativnog, a ne normativnog karaktera, ne postoje sankcije za nepredržavanje etičkog kodeksa. Međutim, donošenjem same Odluke na Skupštini grada Niša uvešćemo i jedan viši stepen odgovornosti samih funkcionera.”, kazao je dr Džunić.

Skupština grada Niša već je 2008. godine usvojila etički kodeks i on je na snazi. Takođe, funkcioniše i komisija za praćenje etičkog kodeksa funkcionera u Gradu Nišu.

“Ono što smo danas čuli, to je drugačiji model formiranja tog tela, koji podrazumeva konkurs pri predlaganju lica koja će biti u tom savetu ili komisiji. Danas imamo Komisiju za praćenje etičkog kodeksa koju je formirala Skupština na predlog predlagača, a predlagači su bile odborničke grupe. Sada već imamo predlog kako bi taj savet ili komisija mogao da bude funkcionalniji i kako bi ta lica koja bi ga činila bila izabrana. Predlog je da to bude po konkursu, ali opet kažem Zakon ne predviđa obaveznost ovog kodeksa. Svakako on mora da postoji zbog svih nas funkcionera, ali i zbog građana koji su nam dali poverenje”, istakao je Džunić.

Stalna konferencija gradova i opština održaće skup u sedam lokalnih samouprava. Jedna od prvih opština koja je usvojila Odluku o primeni etičkog kodeksa je Medveđa.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com