Društvo

U Niškoj Banji više stranih nego domaćih turista

Niška Banja ovog leta beleži rast turističkog prometa. Iako sa smanjenim smeštajnim kapacitetima, nekada najposećenija Banja u Srbiji, ove godine je ugostila značajno više turista nego prethodne.

Na rast turističkog prometa, između ostalog, uticala je podela vaučera, kojih je ove godine dvostruko više nego u 2018.

Broj poseta Niškoj Banji u junu ove godine bio je 17,6% veći u odnosu na isti period prošle godine. Što se broja noćenja tiče i tu beležimo rast od 23%. U junu ove u odnosu na jun protekle godine, broj noćenja domaćih turista je veći 12,7%, a broj noćenja stranih gostiju čak 103,4%“, kaže Miroljub Đokić član Veća GO Niška Banja.

Foto: S.P.

Kada je reč o realizaciji vaučera za subvencionisano korišćenje usluga smeštaja Niška Banja, takođe, beleži dobre rezultate.

Prošle godine smo u osam prijavljenih smeštaja realizovali 276 vaučera. Ove godine imamo 19 prijavljenih smeštaja u privatnom sektoru, a podatak je da je do sredine aprila bilo izdato više od 500 rezervacija. Koliko će biti realizovano, videćemo na kraju ove letnje sezone“, ističe Đokić.

Ovakvi podaci bude optimizam, međutim, postojeći smeštajni kapaciteti u Niškoj Banji, nisu zadovoljavajući. Hoteli „Radon“, „Zelengora“ i „Terme“ raspolažu sa ukupno 560 ležajeva, dok ostala tri „Ozren“, „Srbija“ i „Partizan“ sa ukupno 444 ležajeva nisu u funkciji.

Foto: Niske vesti

Iz resornog ministarstva nedavno su najavili novu procenu vrednosti banja za privatizaciju kako bi se za svaku od njih našao najbolji model za ulaganje, da li kroz klasičnu prodaju, strateško partnerstvo ili grinfild investicije.

Foto: Niske vesti

Od 27 propalih lečilišta u Srbiji na spisku za prodaju je i Niška Banja. Kod većine banja reč je o prodaji nepokretnosti, dok izvorište geotermalne vode ostaje u državnom vlasništvu. Međutim, da bi država sprovodila privatizaciju prvo mora da ima nešto u vlasništvu. Hotel „Srbija“ u Niškoj Banji je privatno vlasništvo, dok je hotel „Partizan“ predmet restitucije.

Foto: S.P.

Hotel „Ozren“ ne radi već 20 godina zbog loše privatizacije. Poreska uprava je pokrenula postupak prinudne naplate poreza od firme „Redwood“ iz Rume, i od ishoda ovog postupka, znaće se da li hotel prelazi u privatno ili u vlasništvo Agencije za imovinu Republike Srbije.

Rešavanje problema ova tri hotela očekujemo krajem ove i početkom 2020. godine, a mogu da najavim da će u narednih mesec, mesec i po jedan hotel u Niškoj Banji započeti renoviranje. Vrlo brzo nakon toga očekujemo radove i u ostala dva. Sledeća godina će na završenoj infrastrukturi ući u rešavanje novih hotela gde ćemo dobiti nove smeštajne kapacitete”, kaže Đokić.

Niška Banja je pre propale privatizacije imala 1004 ležajeva  smeštajnih kapaciteta, što je tehnička mogućnost za ostvarenje više od 40.000 noćenja godišnje.

Idejni projekat

Posle godina stagnacije i devastacije Niška Banja počinje da se budi. Poslednjih godina za infrastrukturno opremanje uloženo je više od 260 miliona dinara. Sredstva su obezbeđena preko IPA programa prekogranične saradnje sa Bugarskom, dok projekat uređenja fontane zajendo finanisraju Ministarstvo trgovine i turizma, Grad Niš i opština Niška Banja.

Uređene su staze zdravlja u dužini od 2,5 kilometra, postavljene nove klupe i sadržaji za šetače, rekonstruisana vodovodna mreža, rasveta, saobraćajnice i posle 40 godina započeta rekonstrukcija centralnog trga sa fontanama koje su jedan od simbola Niške Banje.

Radimo iako je sezona u toku, ali sa razlogom. U dogovoru sa Institutom za lečenje i rehabilitaciju koji je imao zahtev zamene podzemnih instalacija koje koristi, odložili smo postavljanje behaton ploča, kako ne bismo morali dva puta da radimo isti posao. Kasnimo činjenica je, ali sam siguran da ćemo imati najlepši trg na jugu Srbije. Mada inicijalni rok za završetak radova je 28. avgust“, navodi Đokić.

Idejni projekat

Behaton ploče biće postavljene na površini od 4.500 kvadratnih metara, a kada sve bude kompletirano trg će imati 110 novih vodenih elemenata, osvetljenih po svim standardima, kao i prostor za binu koja će preko leta biti u funkciji od 60 do 90 dana.

Za sledeću godinu u planu je izgradnja javnog kupališta, koje, kako naglašava Đokić, neće biti veliko, ali će obogatiti turističku ponudu Niške Banje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com